c S
Dnevne novosti

Pusić najavila prvu raspravu pred Arbitražnim sudom

07.01.2014 07:24 ZAGREB, 3. siječnja 2014.(Hina), Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je na sjednici vlade najavila da će prva usmena rasprava na arbitražnom sudu za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora biti održana koncem veljače i početkom ožujka.

"Zasjedanja Arbitražnog suda bit će koncem veljače i početkom ožujka", najavila je Pusić u sklopu rasprave o troškovima arbitražnog postupka, dodavši da će na tom sudu biti donesena obvezujuća odluka o hrvatsko-slovenskoj granici. Vlada je danas iz proračunske zalihe odobrila dodatnih 30 tisuća eura za troškove arbitražnog postupka, povrh dosadašnjih 12 milijuna kuna. "To je zaista velik novac", kazala je Pusić, naglasivši kako to pokazuje da sve probleme koji se mogu riješiti bilateralno, treba tako i rješavati. "Iako je arbitraža isto za ljude, to je postupak koji ubuduće, ako je ikako moguće, treba rješavati bilateralno", kazala je.

No, premijer Milanović je, uz napomenu da naslućuje ton isprike zbog potrošena novca, odgovorio kako bi bio sretan kad bi arbitražom bilo moguće riješiti i druga granična pitanja sa susjedima, jer je "to manji novac i šteta u odnosu na godine natezanja i svađa i podmetanja". Nema potrebe za bilo kakvom isprikom radi troškova arbitraže sa Slovenijom jer je to dobar posao, naglasio je Milanović. Podsjetio je pritom da Hrvatska jedino s Mađarskom ima ugovor o granici, a s BiH, Srbijom i Crnom Gorom još uvijek ima otvorena granična pitanja.

Hrvatska i Slovenija svoju su argumentaciju o toku granice dostavile arbitražnom sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače prošle godine, a zatim 11. studenoga i predale svoje odgovore na podneske druge strane na nekoliko tisuća stranica i zemljovida. Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu. Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi su Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec.

Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Po dosadašnjim neslužbenim najavama, prva usmena rasprava očekivala se početkom proljeća. Očekuje se da će ona trajati oko dva tjedna, nakon čega će se sud povući na odlučivanje na temelju dokaza i argumenata. Prije objave presude sud može zatražiti dodatnu raspravu, pozvati neovisnog vještaka ili čak i obići teren koji je predmet spora, iako to zasad nije predviđeno. Presuda bi se, po neslužbenim najavama, mogla očekivati u prvom dijelu 2015. godine.