c S
Dnevne novosti

Perkoviću na slobodi - istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza

07.01.2014 07:16 ZAGREB, 3. siječnja 2014.(Hina), Bivšem čelniku jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne je zamijenilo istražni zatvor tzv. mjerama opreza, doznaje se na sudu.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo žalio se na odluku da Perković u istražnom zatvoru dočeka izručenje Njemačkoj koja ga traži zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. U žalbi je, među ostalim, naveo da sudac istrage nije obrazložio zbog čega je Perković zadržan u Remetincu.

Neslužbeno se doznaje da je istražni zatvor Perkoviću zamijenjen mjerama opreza, među kojima su oduzimanje osobne iskaznice te zabrana napuštanja prebivališta. Službeno priopćenje zagrebački Županijski sud trebao bi objaviti uskoro. Nobilo je ranije najavio da će se žaliti i na izručenje Perkovića Njemačkoj jer postupak u kojem je tamo osuđen ne ocjenjuje kao "fer suđenje" te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara.

Također podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.