c S
Dnevne novosti

Srbija neće jednostrano povući tužbu za genocid

08.01.2014 07:18 BEOGRAD, 8. siječnja 2014.(Hina), Savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku Marko Đurić izjavio je beogradskom tisku da u sporu Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Beograd neće jednostrano povlačiti tužbu za genocid i poručio kako tužbe treba uzajamno i bezuvjetno povući i okrenuti se budućnosti.

"Nećemo jednostrano i uz bilo kakva uvjetovanja povlačiti protutužbu protiv Hrvatske za genocid zato da bismo nauštrb naših državnih i nacionalnih interesa otvorili drugima izlaz iz problema koji su sami stvorili. Naša poruka je bila i ostala: povucimo bezuvjetno tužbe i okrenimo se budućnosti", izjavio je Đurić u intervjuu "Večernjim novostima". Savjetnik srbijanskog predsjednika istaknuo je spremnost srpske strane da se sva druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalih, "u dobroj vjeri, u interesu ljudi, istine i budućnosti" rješavaju i dovedu do kraja.

Odgovarajući na pitanje ima li vremena za dogovor sa Zagrebom prije početka procesa pred ICJ u ožujku, Đurić je u povodu poruke hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić da je Hrvatska spremna za razgovor o povlačenju tužbe ukoliko srpska strana dostavi podatke o nestalima, rekao da su uzajamne tužbe za genocid štetne po obje države. "Stanje za tužbama za genocid nanosi veliku štetu našim republikama. Stvara podlogu za stalno održavanje loših međunacionalnih odnosa i šalje u svijet jako lošu poruku da regija nije prevladala mržnju i krvave povijesne podjele produbljene ratom", ocijenio je savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku.

On je istaknuo i da se Hrvatska nalazi pred izazovom da prevlada unutarnje otpore normalizaciji međudržavnih i međunacionalnih odnosa. "Kao inicijator i glavni sudionik sudskog spora, koji mnogi ne bez razloga karakteriziraju kao nastavak jugoslavenskog sukoba pravnim sredstvima, današnja Hrvatska nalazi se pred izazovom prevladavanja unutarnjih otpora normalizaciji međunacionalnih i međudržavnih odnosa u čemu uvijek može računati na potporu Srbije", istaknuo je Đurić za "Večernje novosti".

Reagirajući na poruku hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ranije ovog tjedna sličnu poruku uputio je i srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić koji nije isključio mogućnost povlačenje hrvatske i srpske tužbe za genocid, istaknuvši ipak da se prvi korak očekuje od Hrvatske."Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopće nije podnosila tu tužbu i bolje je za obje zemlje da tužbe budu povučene", istaknuo je Mrkić za Radioteleviziju Srbije (RTS), naglasivši da "Srbija nije inicijator tog procesa, ali je spremna na taj korak".