c S
Dnevne novosti

Grčka će promicati bankarsku uniju i socijalnu koheziju

08.01.2014 07:10 ATENA, 7. siječnja 2014.(Hina/AFP), Bankarska unija i socijalna kohezija su vrlo važne teme za Grčku koja od 1. siječnja predsjeda Europskom unijom, rekao je u utorak grčki ministar financija.

"Bankarska unija, koordinacija politika uz socijalnu dimenziju i financiranje malih i srednjih poduzeća vrlo su važne teme koje će Grčka promicati tijekom predsjedanja EU", rekao je Yannis Stournaras na konferenciji za novinare. On je naveo prioritete Ecofin-a, sastanka ministara financija EU, kojim će predsjedati šest mjeseci i obvezao se promicati "financijsku stabilnost, transparentnost i usklađenje raznih pravilnika zemalja članica".

"O sredstvima jamčenja stabilnosti velikih banaka možda će se razgovarati na Ecofinu 1. travnja u Ateni", naglasio je ministar. Na pitanje o odnosima Njemačke prema Grčkoj, Stournaras je rekao da su "odnosi i suradnja s Berlinom savršeni".

U srijedu se u Ateni priprema službena svečanost inauguracije grčkog šestomjesečnog predsjedanja u nazočnosti predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Herman van Rompuya. Pokrenute su brojne mjere sigurnosti i svako okupljanje je zabranjeno u središtu Atene, doznaje se od policijskog izvora.