c S
Dnevne novosti

EK bez komentara na odluku o izručenju Perkovića

09.01.2014 07:22 BRUXELLES, 8. siječnja 2014.Hina, Europska komisija ne želi komentirati nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, ističući da ne želi komentirati pojedinačne slučajeve te da se njezina uloga svodi na to da osigura usklađenost zakona u državama članicama s europskim zakonodavstvom i da prati provedbu tih zakona.

"Ne komentiramo pojedinačne slučajeve", odgovor je Europske komisije na upit da komentiraju nepravomoćnu odluku Županijskog suda u Zagrebu, koji je zaključio da bivši čelnik jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj koja ga tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu.

Europska komisija je prošle godine tražila od Hrvatske da promijeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, koji je zabranjivao izručenje osoba osumnjičenih za zločine počinjene prije kolovoza 2002., jer to nije u skladu s europskim zakonodavstvom.

Taj zakon je promijenjen, a izmjene su stupile na snagu 1. siječnja i već u prvim satima toga dana došlo je do niza uhićenja na temelju Europskog uhidbenog naloga.

U Komisiji kažu da ona ne može komentirati pravosudna pitanja, nego da je njezina uloga da osigura usklađenost nacionalnih zakona s europskim i prati njihovu provedbu.