c S
Dnevne novosti

EP protiv ograničavanja slobode kretanja

17.01.2014 07:06 BRUXELLES, 16. siječnja 2014. Hina, Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio rezoluciju u kojoj je pozvao zemlje članice da poštuju slobodu kretanja i usprotivio se najavi mjera u nekim zemljama članicama kojima žele ograničiti to pravo.

"Parlament se snažno protivi stajalištu nekih europskih vođa koji traže promjene i restrikcije za slobodu kretanja građana", kaže se u rezoluciji. Rasprava o slobodi kretanja u Europskoj uniji potaknuta je zabrinutošću u nekim zemljama članicama da će bugarski i rumunjski radnici preplaviti njihova tržišta rada nakon što je 1. siječnja istekla mogućnost restrikcija na tržištu rada za ljude iz tih dviju najsiromašnijih zemalja.

Najviše se o tome raspravlja u Velikoj Britaniji, gdje premijer David Cameron pokušava umiriti euroskeptičnu javnost najavama da će spriječiti tzv. socijalni turizam. U rezoluciji, koju su zajednički predložile najveće političke skupine u Europskom parlamentu - pučani, socijaldemokrati, liberali, zeleni i stranke ujedinjene ljevice, pozivaju se zemlje članice da poštuju odredbe Ugovora koje jamče slobodu kretanja. Parlamentarci odbacuju prijedloge da se uvedu kvote za migrante iz EU-a i ističu da neke stranke koriste to pitanje u predizbornoj kampanji za europske izbore, a što može dovesti do rasizma i ksenofobije.