c S
Dnevne novosti

Spor Hrvatske i Srbije u pred ICJ u Den Haagu počinje 3. ožujka

20.01.2014 07:20 BEOGRAD, 17. siječnja 2014.(Hina), Spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu počet će 3. ožujka obrazlaganjem hrvatske tužbe, izvijestio je u petak beogradski tisak.

Prema tvrdnjama lista "Politika", hrvatski pravni tim će, pred sudskim vijećem kojim predsjedava Slovak Peter Tomka, do 7. ožujka iznositi dokaze koji bi trebali potkrijepiti navode iz tužbe. Srbijanski pravni tim će, kako navodi ovaj list, tijekom prvog tjedna suđenja unakrsno ispitivati svjedoke Hrvatske, među kojima je i Sonja Biserko, antiratna aktivistica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Tijekom tih pet dana, srbijanski pravni tim imat će, navodi "Politika", na raspolaganju dva popodneva za unakrsno ispitivanje hrvatskih svjedoka a, kako se navodi, od 10. do 14. ožujka Srbija će izlagati činjenice kojima će pobijati navode iz hrvatske tužbe. Prema saznanjima ovog lista, rasprave će biti prijepodnevne, osim 13. ožujka kada će suđenje trajati cijeli dan, nakon čega će uslijediti kraća stanka da bi započeo drugi krug iznošenja dokaza u kojem će opet hrvatski tim prvi imati riječ.

Tek po završetku drugog kruga, na dnevni red dolazi srpska protutužba koju zastupa pravni tim Beograda na čelu sa Sašom Obradovićem, koji će u petodnevnom izlaganju pokušati dokazati da je tijekom akcija "Oluja" iz 1995. godine hrvatska strana počinila genocid nad srpskim stanovništvom. Riječ će ponovno dobiti hrvatski tim da bi uzvratio na navode srpske strane, a Hrvatska će, kako navodi "Politika", ujedno imati i posljednju riječ na ovom suđenju.

Javna rasprava u Palači mira će završiti krajem ožujka, uz pauzu od pet dana zbog održavanja nuklearnog summita u Den Haagu kojemu će nazočiti i predsjednici Rusije i SAD. Kako navodi "Politika", ICJ će se baviti i još jednim pitanjem koje je pokrenula Srbija - prigovorom ovom sudu da joj se ne može suditi za djela počinjena 1991. godine jer tada nije postojala kao država.

Zasad se još ne zna hoće li se sud o tome izjašnjavati prije početka razmatranja tužbenih zahtjeva ili kasnije. "Ukoliko bi zaključio da Srbija ne može odgovarati, suđenje bi automatski bilo završeno. Međutim, može se dogoditi i da suci odluče da se ipak najprije pozabave navodima iz tužbe i protutužbe, odnosno da utvrde je li zaista bilo genocida na tom teritoriju", tvrdi "Politika".