c S
Dnevne novosti

Sabor: do kraja godine novo medijsko zakonodavstvo

20.01.2014 07:24 ZAGREB, 18. siječnja 2014.(Hina), Do kraja godine u domaće medijsko zakonodavstvo ugradit će se nova pravna stečevina Europske unije, zaključuje se iz Plana usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije za 2014. o kojem će uskoro svoje mišljenje dati Hrvatski sabor.

Sabor bi po tom Planu, ove godine trebao donijeti ukupno 42 zakona, a među njima su i medijski, konkretno zakoni o medijima te o elektroničkim medijima. Njihovo je donošenje predviđeno za četvrti kvartal, dakle za kraj godine. To moraju biti posve novi zakoni, no prije njih mora se donijeti medijska strategija, izričit je bio predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić upitan znači li Plan donošenje novih zakona ili tek dopunu postojećih.

Domaće medijsko zakonodavstvo je toliko neuređeno da sve zakone treba uskladiti s pravnom stečevinom Unije, poštujući trenutak u kojem Hrvatska jest, kaže Vukšić. Poručuje i kako nema smisla donositi medijske zakone bez medijske strategije. Ministarstvo kulture, podsjeća, obećalo je da će je predstaviti sredinom prošle godine, pa onda koncem godine, no to se još nije dogodilo.

Ako se strategija objavi na proljeće moguće je da se spomenuti zakoni donesu do kraja godine, smatra Vukšić. Plan usklađivanja zakonodavstva izradila je Vlada, koja je predložila i 'ritam' donošenja odnosno usklađivanja po kvartalima. Tako bi se u prvom kvartalu, dakle do proljeća, uskladilo 12 zakona, među njima i oni koji se tiču potrošača i učinkovitijeg i čišćeg korištenja energije.

Do ljeta bi ih se uskladilo još 11 – izmijenio bi se Zakon o porezu na dodanu vrijednost, Kazneni zakon te Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Hrvatska je za pristupnih pregovora s EU ispunila sve svoje obveze, pa i uskladila zakonodavstvo, no zbog činjenice da se pravna stečevina Unije kontinuirano razvija, nužno je pratiti taj razvoj i usklađivati postojeće nacionalne propise.