c S
Dnevne novosti

Sabor: Okoliš se truje velikim količinama agrokemikalija

23.01.2014 07:24 ZAGREB, 22. siječnja 2014.(Hina), Okoliš se truje velikim količinama agrokemikalija, suglasni su u toj ocjeni bili saborski klubovi tijekom rasprave o Zakonu o održivoj uporabi pesticida, no HDSSB-ovci su imali zamjerke na cijenu koju će zbog provođenje tog zakona platiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

"Imamo sve manju produkciju kvalitetne hrana, a uvozi se nekvalitetna hrana koju neki proglašavaju i smećem", ocijenio je HDZ-ov zastupnik Stjepan Milinković, koji ipak vjeruje da će se novim zakonom osigurati kvalitetnija primjena pesticida koja će utjecati na sigurnost zdravlja. SDP-ov Mario Moharić mišljenja je da su unatoč brojnim nedostacima pri primjeni, pesticidi jedini učinkovit način suzbijanja šteta u poljoprivredi. "Bez tih mjera zaštite gubici bi bili dvostruko veći", naglasio je Moharić.

HDSSB-ovcima je sporna cijena edukacije za korištenje pesticida koju će platiti obiteljska poljoprvredna gospodarstava (OPG). "U Hrvatskoj imamo 192 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jedna od osoba u jednom OPG-u mora proći izobrazbu te položiti ispit kako bi mogli kupovati pesticide za profesionalnu uporabu, a cijena tog tečaja stoji oko tisuću kuna", upozorio je HDSSB-ovac Dražen Đurović.

Smatra da prihod koji će država izvući iz džepova poljoprivrednika, iznosi oko 150 milijuna kuna koji će se, kaže, umjesto u državnu blagajnu sliti privatnim učilištima i ustanovama koje će provoditi edukaciju. "Pa država je trebala osnovati još jednu u nizu agencija za za tu svrhu! U poljoprivrednoj savjetodavnoj službi zaposleno ih je 'samo' 226", ironizirao je HDZ-ov Goran Marić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je kako 95 posto vlasnika OPG-a koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom to radi na iskustvenoj razini, a obrazovanje im je jako nisko. "Možemo biti zadovoljni s tradicijom i kulturom OPG-a ali trebamo im dati alate da budu kvalitetniji i bolji", rekao je HNS-ov Ivica Mandić.

Predloženim Zakonom o održivoj uporabi pesticida uređuju se pesticidi koji su sredstva za zaštitu bilja te se propisuje obveza donošenje Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida. Novim pravilnikom planiraju se urediti detalji kao što su primjerice izobrazba profesionalnih korisnika pesticida, uvjeti za distribuciju i prodaju pesticida, redoviti pregledi strojeva za njihovu primjenu i drugo.

Zastupnici su objedinjeno raspravili i set poljoprivrednih zakona koji su morali biti izmjenjeni u segmentu nadležnosti za obavljanje poslova koji su do sada bili u djelokrugu rada gospodarske inspekcije Državnog inspektorata. "Inspekcija Minstarstva poljoprivrede preuzet će dosadašnje nadležnosti gospodarske inspekcije Državnog inspektorata koje se odnose na inspekcijski nadzor u prometu odnosno maloprodaji i to primarno u području kvalitete hrane, uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, ekoloških proizvoda, vina i jakih alkoholnih pića te ribarstva", objasnio je minstar poljoprivrede Tihomir Jakovina.