c S
Dnevne novosti

Josipović za konsenzus oko reformi mirovinskog i zdravstvenog sustava te regionalne samouprave

28.01.2014 07:20 ZAGREB, 27. siječnja 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako bi dominantne teme u sadašnjem trenutku gospodarske krize u Hrvatskoj trebale biti razvoj gospodarstva, državne financije i smanjenje nezaposlenosti te naglasio da je nužno napraviti reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava te regionalne samouprave o čemu treba postojati konsenzus.

"Sad je trenutak kada bi zaista svi političari, sve stranke na najodgovorniji mogući način trebali pristupiti problemu gospodarstva. Znam, dijelom je to područje nadmetanja među strankama, ali postoje neke reforme o kojima bi društvo moglo biti jedinstveno", rekao je Josipović za Hrvatski radio u emisiji "S predsjednikom uz kavu".

Kad govorimo o reformama i gospodarskoj budućnosti Hrvatske, to s jedne strane jest odnos prema investicijama, novim radnim mjestima, poduzetništvu i zaštiti prava radnika, ali problem je i širi, naglasio je. "Ne možemo razmišljati o dobroj reformi, uspješnoj transformaciji društva, ako ne razmišljamo o razvoju mirovinskog i zdravstvenog sustava te regionalnoj samoupravi - oko ta tri područja mora postojati konsenzus vlasti i oporbe u parlamentu jer je riječ o tri reforme koje zasigurno nisu za jedan mandat", ustvrdio je i upozorio da bi mijenjanje smjera bilo koje od tih reformi "od mandata do mandata" značio veliki poraz i siguran neuspjeh.

"Smognimo snage i nađimo zajednički jezik oko te tri reforme", pozvao je predsjednik. Govoreći o problemu privlačenja investicija, Josipović je upozorio kako u Hrvatskoj postoji određeni "mentalni otpor stranim investicijama". "Nijedan stranac neće doći u Hrvatsku zato što je lijepa već zato da napravi dobar posao za sebe, a mi se moramo potruditi da taj posao bude - kroz plaćanje poreza, razvoj, izvoz, zapošljavanje - i dobar posao za nas", rekao je.

Dobre mogućnosti postoje, ali često intelektualni, ekonomski i pravni okoliš nije dobar, dodao je te izrazio nadu da će novi Zakon o strateškim investicijama "popraviti stanje". "Imao sam priliku razgovarati sa stranim diplomatima i biznismenima - i mislim da su prvi dojmovi kod njih dobri", istaknuo je i dodao kako je u Hrvatskoj najvažnije oživjeti gospodarstvo.

Kao predsjednik Republike on na tom planu, istaknuo je, povezuje investitore s privatnim tvrtkama i Vladom. Vezano uz nezaposlenost Josipović posebno ističe problem mladih koji su najobrazovaniji, ali i najnezaposleniji, a vezano uz reformu mirovinskog sustava upozorava na problem omjera između broja umirovljenika i broja zaposlenih koji je danas u Hrvatskoj 1 naprema 1,2. "Sve što se radi, sve što se konstruira, imat će uspjeha samo ako promijenimo taj nepovoljni omjer", rekao je.