c S
Dnevne novosti

Sabor: ne dopustiti pogodovanje u postupku izvlaštenja

30.01.2014 07:24 ZAGREB, 29. siječnja 2014.(Hina), Saborski zastupnici u raspravi o prijedlogu Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade isticali su važnost kvalitetnog određivanja tržišne cijene nekretnine u postupku izvlaštenja, upozoravajući kako se ne smije dopustiti pogodovanje prilikom izvlaštenja.

I oporbeni i vladajući zastupnici su u raspravi o tom Vladinom zakonskom prijedlogu, kojim se precizno uređuje postupak izvlaštenja nekretnine od interesa za državu, naglašavali kako u postupku izvlaštenja ne smije biti nikakvih nelogičnosti, kako ne bi bili zakinuti vlasnici nekretnina koje se izvlašćuju, ali ni investitori koji nekretninu kupuju. Vlada zakon predlaže zbog potrebe hitnog pokretanja investicijskog ciklusa kao glavnog pokretača rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva te kao unaprjeđenje uvjeta za gospodarenje dobrima od interesa za državu.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt kazala je kako institutom izvlaštenja država prisilom uređuje stvarno-pravne odnose s nositeljima prava vlasništva u onim situacijama u kojima individualno pravo vlasništva postaje prepreka u ostvarenju zajedničkih interesa. Pritom, dodala je, vlasnik za izvlaštenu nekretninu dobiva naknadu tržišne cijene koju plaća korisnik izvlaštenja.

Odluku da je izgradnja građevine ili izvođenje radova u interesu države, po predloženom, donosi Vlada na prijedlog korisnika izvlaštenja. Vrijednost nekretnine koja je predmet izvlaštenja bit će utemeljena na uredbi Ministarstva graditeljstva što će, ističe predlagatelj, za posljedicu imati da se vrijednost nekretnine odredi na jednak način u svim postupcima i na cijelom području države. Time će se omogućiti da se temeljem parametara koje postavi Ministarstvo graditeljstva provedeno vještačenje može kvalitetno osporavati, ako je netko sa takvom procjenom nezadovoljan, istaknula je Artuković-Kunšt.

Propisana je i obveza objavljivanja prijedloga za izvlaštenje na web stranici javnopravnog tijela čime će se postići transparentnost postupka izvlaštenja. Ingrid Antičević Marinović SDP) pozdravlja predloženi zakon nazivajući ga "primarno antikorupcijskim zakonom" koji odgovara na poteškoće u stvarnome životu, odnosno situacije u kojima su vlasnici nekretnina na razne načine izigrani.

Marijan Škvarić (HNS) potrebnim smatra što skorije donošenje uredbe kojom se utvrđuje način procjene zemljišta. "Onda se zna koliko to zemljište realno vrijedi i tom brzom procedurom će se po pravičnim cijenama, jer ne smije se obeštetiti ni vlasnika zemljišta niti investitora, moći krenuti što prije u investiciju", ustvrdio je.

Iako predloženi zakon vidi kao dobru podlogu, Branko Vukšić (Laburisti) izražava sumnju u njegovu provedbu pri određivanju cijene izvlaštenih nekretnina i to "zbog dosadašnje prakse koja je pokazala da su interesi moćnika daleko jači od interesa građana". Sumnjičav je i Boro Grubišić (HDSSB) koji, pak, upozorava da dosadašnje iskustvo sa sadašnjom vladom te mali broj pokrenutih investicija govori u prilog uzrečici 'tresla se brda, rodio se miš'.

Tomislav Klarić (HDZ) predlaže da se zakonom kao područja od posebnog interesa države obuhvate i industrijske poslovne zone u jedinicama lokalne samouprave. Sve jedinice lokalne samouprave donijele su svoje prostorne urbanističke planove i kao takve nemaju mogućnost izvlaštenja, osim za komunalnu infrastrukturu, objašnjava te upozorava kako su zbog toga svima u lokalnoj samoupravi ruke vezane i ne mogu doći do zemljišta.

Sabor je prethodno raspravio i prijedlog Zakona o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, a HDZ se, kao i u raspravi o izmjenama Ovršnoga zakona, usprotivio prijedlogu da ovrhu provodi Fina. Sjednica je zaključena raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o turističkoj inspekciji kojim se uređuju poslovi i način rada inspekcije kao ustrojstvene jedinice Ministarstva turizma. Od 1. siječnja, naime, ukinut je Državni inpektorat u čijem je sastavu bila turistička inspekcija.