c S
Dnevne novosti

Bauk: Zakon o životnom partnerstvu je demokratski kompromis

30.01.2014 07:20 ZAGREB, 29. siječnja 2014.(Hina), Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržao je, sa šest glasova za i dva HDZ-ova glasa protiv, prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, a ministar uprave Arsen Bauk je poručio kako su se takvim prijedlogom pokušala pomiriti razmimoilaženja u društvu te ocijenio kako je riječ o "demokratskom kompromisu".

"S ljudskim pravima ne smiju se raditi kompromisi" poručila mu je Sanja Juras iz udruge Kontra. Pravo na zaštitu obiteljskog života, kazala je, jest ljudsko pravo i ono je zaštićeno nizom konvencija i propisa. "Politika ove vlade je diskriminatorna i segregacijska", uvjerena je Juras koja traži da se ta pitanja riješe Obiteljskim zakonom.

Zajednica osoba istog spola neće se zvati brak te takve životne zajednice neće imati pravo posvajati djecu, pojasnio je Bauk predstavljajući zakonski prijedlog te je opovrgnuo javne prozivke kako se njime otvara mogućnost posvajanjima djece na mala vrata. "Mi smo već otvorili vrata posvojenju, a ne da se s posvojenjem ide na mala vrata", rekla je HDZ-ova Ivanka Roksandić. "Zakinut će se određeni broj djece u domovima za potencijalne posvojitelje jer su ti potencijalni posvojitelji druge spolne orijentacije", rekla je Juras zapitavši se šalje li se tako poruka da su LGTB osobe opasnost za djecu i marginalna skupina.

Mirela Holy (OraH) suglasila se s primjedbama LGTB zajednice, no rekla je kako će taj zakonski prijedlog, koji bi se uskoro trebao naći u Saboru na prvom čitanju, podržati. "Ako govorimo o ljudskim pravima onda bi bilo normalno da tu problematiku obrađuje Obiteljski zakon ali očito za to ne postoji politička volja i spremnost u društvu", rekla je Holy.

SDP-ov član Odbora Domagoj Hajduković rekao je kako i on osobno smatra da je to pitanje trebalo biti regulirano obiteljskim zakonom. "Ljudska prava nikada nisu jednodimenzionalni problem, a zaštita djece ima prioritet, ali ne zaštita djece od homoseksualnih zajednica već od društva", rekao je. "Zakon je u suprotnosti s Ustavom", uvjerena je vanjska članica Odbora Marjana Petir.

Po njezinim riječima, s obzirom na nedavni referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, izigrava se temelj demokracije. "Ministar nas kao u 'Carevom novom ruhu' uvjerava da ne vidimo nešto što vidimo, a vidimo da se pokušava izjednačiti brak i zajednica istospolnih zajednica što je i pravno i životno neprihvatljivo", poručila je Petir. Po njezinom mišljenju, odredbe koje se odnose na uređivanje odnosa s djecom u suprotnosti su s poveljom i Konvencijom UN o pravima djeteta. "Uređujete prava djece zakonom kojim se uređuju odnosi odraslih osoba", predbacila je Petir vladajućima.

"Zašto se toliko inzistira na tom zakonu s obzirom da po popisu stanovništva postoji samo 70 takvih parova", pitao se Ante Babić (HDZ) . Brine ga, kazao je, i što će biti sa socijalnim radnicima, matičarima i drugih koji će u provođenju toga zakona sudjelovati te imaju li oni pravo na priziv savjesti. Predsjednik Odbora i predstavnik talijanske manjine Furio Radin upozorio je kako je dobivao primjedbe da bi se zakon o životnom partnerstvu trebao odnositi i na heteroseksualne partnere. Odbor je danas, svojim zaključkom, pozvao vladu da uputi u proceduru zakon o spomen području Goli Otok jer, kako su istaknuli, na toj se temi radi još od 2005. a pripremljeni su i svi materijali.