c S
Dnevne novosti

Sabor: 300.000 građana je u blokadi, duguju 24 milijarde kuna

30.01.2014 07:26 ZAGREB, 29. siječnja 2014.(Hina), Tristo tisuća hrvatskih građana je u blokadi i duguje 24 milijarde kuna, upozorila je saborska oporba raspravljajući o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Ovršni zakon, čime se želi spriječiti uočene zlouporabe, ubrzati ovršne postupke i ojačati zaštitu prava ovršenika.

Krajem 2012. u blokadi je bilo oko 250.000 građana s dugom od 17,4 milijarde kuna, no prošle im se godine pridružilo novih 54.000, a dug je skočio na 24 milijarde, upozorio je Damir Kajin (nezavisni). Oporba traži uvođenje osobnog stečaja, te smanjenje troškova tzv. "malih ovrha" koji su često višestruko veći od duga. Kako postupak može stajati 1.800 kuna, a dug je 300 kuna, pita Laburist Branko Vukšić koji upozorava da je stvorena "kasta odvjetnika" koji se bave malim ovrhama (tv-pretplata, voda, struja), na čemu su se obogatili.

U državi se razvila "ovršna mafija" koja se bogati, a građane se vodi u dužničko ropstvo, rekao je Boro Grubišić (HDSSB) koji iz toga iščitava cilj da se "sve građane i cijelu Hrvatsku dovede u dužničko ropstvo i ruke stranaca". Zabranili smo, kaže, prodaju zemlje strancima, no banke čije su matice u drugim državama zaobilazno dolaze do vrijedne slavonske zemlje. Prošle je godine, upozorila je oporba, "na bubanj" otišlo 5.000 nekretnina koje su često prodavane u bescjenje.

Draženko Pandek (SDP) vjeruje da će ponuđene novosti ipak pomoći građanima. Prije pet-šest godina, kaže, nekretnina se mogla prodati za jednu kunu, sada se predlaže da se na prvoj dražbi može prodati samo za četiri petine utvrđene vrijednosti, a na drugoj ne ispod tri petine utvrđene vrijednosti. Budući da bi tržišnu vrijednost utvrđivala Fina, HDZ se pita je li ona to u stanju, odnosno koji su to Finini kadrovi koji su za to osposobljeni. Fina, odnosno nekadašnji ZAP, 2002. nije bio u stanju voditi niti platni promet, a najednom je postao centar svijeta, kaže Ivan Šuker (HDZ).

HDZ predlaže da se od ovrhe izuzmu i naknade prijevoza na posao, terenski i pomorski dodatak, potpore zbog invalidnosti, potpore za slučaj smrti itd. Oporba, posebice Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), aktualizirala je problem 20.000 korisnika kredita Raiffeisen štedno-kreditne zadruge. U zakonu nema nikakav model da se te ovrhe zaustave i ljudi sačuvaju nekretnine, kaže Tireli.

Izmjenama Ovršnog zakona, Vlada širi opseg izuzeća od ovrhe, pa se ona više neće moći provoditi nad putnim troškovima i darom za djecu. Fina će procjenjivati nekretnine i voditi njihove elektroničke dražbe te davati detaljne informacije o nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku putem elektronskog kataloga na nacionalnoj razini, s fotografijom nekretnina.

U postupku ovrhe nad nekretninama ovršeniku se omogućuje rok od šest mjeseci da riješi osnovne stambene potrebe. Omogućuje se da ovršenik pod određenim pretpostavkama predloži drugi predmet ovrhe, kako se ne bi događalo da se za malu ovrhu izgubi stan. Ovrha nije socijalna kategorija, ona jednostavno provodi odluku nadležnog tijela, ona je mač sustava i tu je slijepa, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Može se, kaže, ugrađivati mehanizme zaštite ovršenika, ali zadaća je ovrhe provesti ono što je neko drugo tijelo odlučilo.