c S
Dnevne novosti

Sabor: HDZ neustavnim smatra zakon o obnovi dubrovačkih spomenika

31.01.2014 07:24 ZAGREB, 30. siječnja 2014.(Hina), Dinamičnu raspravu između zastupnika oporbenog HDZ-a te vladajućeg HNS-a i SDP-a izazvao je popodne konačni tekst izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika - HDZ-ovci su taj prijedlog ocijenili protuustavnim i štetnim, nasuprot vladajućima koji su ga branili.

Branko Bačić (HDZ) je predloženim izmjenama zamjerio da dokidaju ugovor između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine. Zakonska rješenja, smatra, tom društvu oduzima upravljanje dubrovačkim zidinama i sva sredstva ostvarena prodajom ulaznica, te se prebacuju na Grad. Na taj se način, tvrdi, protuzakonito ulazi u građansko pravni odnos između dviju pravnih osoba. Također, dodaje, zakonom se želi omogućiti "krpanje" proračuna Grada Dubrovnika sredstvima koje uprihodi Društvo prijatelja dubrovačke starine te nastaviti s daljnjom komercijalizacijom dubrovačke povijesno kulturne baštine.

HDZ predlaže Vladi da povuče Zakon ili pričeka stav dubrovačkog Gradskog vijeća, koje bi u u roku od 60 dana trebalo održati tematsku sjednicu na temu gradskih zidina.

Jasen Mesić (HDZ) prigovorio je kako nikome u zadnjih 60 godina nije palo na pamet, osim novoizabranog gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću, da uzima Društvu prijatelja dubrovačke starine upravljanje zidinama, koji su te zidine očuvali svojim radom. Upozorio je i kako nema niti jednog stručnjaka iz područja zaštite kulturne baštine koji podržava taj prijedlog zakona, a tome se protivi i hrvatska podružnica ICOMOS-a, međunarodne nevladine organizacija koja daje ocjenu da li neko kulturno dobro može biti na listi svjetske baštine ili ne. Ustvrdio je kako bi najbolji potez Ministarstva kulture bio da zaustavi taj zakon, "iako je pritisnuto stranačkom stegom i direktno povezano sa HNS-ovim gradonačelnikom i parcijalnim stranačkim interesom".

Mesićeve prozivke odbacila je Tatjana Šimac Bonačić (SDP), izrazivši uvjerenje da zakon neće potaknuti nekontroliranu gradnju unutar gradskih zidina. Naglasila je kako postoje parcele unutar spomeničke cjeline zbog čega treba omogućiti strogo kontroliranu izgradnju, na što je Mesić upozorio da bi se zbog izgradnje unutar spomeničke cjeline vrlo lako mogla izgubiti zaštitu UNESCO-a.

Jozo Radoš (HNS) je Mesićeve tvrdnje nazvao "čistom politizacijom", istaknuvši kako se zakonom pokušava riješiti apsurdna situacija u Dubrovniku, "jer s jedne strane građani svake četiri godine biraju gradonačelnika koji će voditi grad, dok se s druge strane, tako važan resurs kao kulturno dobro ne daje na upravljanje tom gradonačelniku nego udruzi osnovanoj prije 62 godine i čije financije se ne može kontrolirati". Smatra i da će tim zakonom doći do urednijeg i boljeg upravljanja povijesnom starinom Grada Dubrovnika.

Predložene zakonske izmjene među ostalim uređuju pitanja djelatnosti Zavoda za obnovu Dubrovnika te propisuju da stupanjem zakona na snagu upravljanje i gospodarenje Dubrovačkim gradskim zidinama od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzima Grad Dubrovnik.