c S
Dnevne novosti

Usvojena nova europska direktiva o hipotekarnim kreditima

31.01.2014 07:10 BRUXELLES, 30. siječnja 2014.(Hina/AFP), Ministri financija EU-a usvojili su ovaj tjedan novu europsku direktivu o hipotekarnim kreditima, kojom se žele spriječiti nove krize izazvane pucanjem balona na tržištima nekretnina.

Nova pravila trebala bi riješiti probleme kao što su neodgovorno ponašanje zajmodavaca i zajmoprimaca, obmanjujuće oglašavanje i marketing i nedostatne predugovorne informacije.

Novom direktivom želi se "uvesti visoka razina zaštite i suzbiti neodgovorno ponašanje zajmodavaca i zajmoprimaca koje je, u nedavnom kontekstu financijske krize, pridonijelo povećanom broju zajmova koje se ne vraća, stečajeva i ovrha nad imovinom pod hipotekom širom EU-a", kaže se u priopćenju Vijeća EU-a. "Direktivom se također želi povećati financijsku stabilnost osiguravajući da tržišta hipotekarnih kredita funkcioniraju na odgovoran način", dodaje se.

Europska komisija predložila je te mjere u ožujku 2011. kako bi europski potrošači koji kupuju stan ili kuću na kredit bili bolje informirani o rizicima, nakon krize loših hipotekarnih kredita u Sjedinjenim Državama koja je izazvala svjetsku financijsku krizu. Baloni na tržištima nekretnina uzrokovali su također krize u Irskoj i Španjolskoj.

Tekst uključuje sve amandmane Europskog parlamenta izglasovane u prosincu. Direktiva predviđa da potencijalni zajmoprimci moraju dobiti standardizirani tehnički obrazac s nizom obveznih informacija o ponuđenom kreditu, ponajprije onih o kamatama i rizicima, kako bi mogli uspoređivati različite ponude. Zajmodavci će s druge strane morati detaljno provjeravati kreditnu sposobnost potencijalnih zajmoprimaca prije nego im odobre kredit.

Predviđa se također da Europska agencija za banke (EBA) može provjeriti moguća kršenja tih pravila ili njihovo neprovođenje i zatražiti od nadležnih vlasti u državama članicama informacije kako bi se ti slučajevi otklonili. Države članice imat će dvije godine da direktivu prenesu u nacionalna zakonodavstva.