c S
Dnevne novosti

Udruge: Zakon o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija treba doraditi

31.01.2014 07:18 ZAGREB, 30. siječnja 2014.(Hina), Nevladine udruge GONG i Domine ocijenile su da je prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neproftnih organizacija koji je Vlada uputila u saborsku proceduru "nedovoljno transparentan" i da ga "treba doraditi".

"Zakon nije u skladu sa strategijom poticanja socijalnog poduzetništva jer će organizacijama koje djeluju na neprofitnoj osnovi, a zapošljavaju značajan broj ljudi, otežati njihovo poslovanje u budućnosti. Stoga bi zakon trebalo popraviti u tom smislu", rekao je Hini izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Ipak, dobrim je ocijenio to što Vlada uvodi red u poslovanje neprofitnih organizacija, napomenuvši da tu svatko treba biti jednak pred zakonom. Vezano uz najavu da će i Crkva trebati plaćati porez, Zelić je rekao da svatko tko troši javni novac treba javno objaviti svoje financijsko poslovanje. "Ne znam što imaju kriti", dodao je.

Naglasivši da sam zakon pozdravlja, predsjednica feminističke udruge Domine Mirjana Kučar smatra da zakonodavac opet izdaje nedorađene zakone koji nisu dovoljno transparentni te je ocijenila da pritom ima pogrešan pristup. "Zakonodavac koristi male igrače da bi 'stao na rep' velikim igračima i trpa sve u isti koš. Čini da će male udruge koje su korisne platiti cijenu", ističe Kučar. Spornom smatra definiciju gospodarske djelatnosti i opće koristi, a najavu da će i Crkva trebati plaćati porez, Kučar je kratko prokomentirala riječima: "Neka plaćaju".

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neproftnih organizacija kojim se uvodi obveza dostave financijskih izvještaja svim neprofitnim organizacijama, prilagođena visini prihoda i vrijednosti imovine, a uvodi se i Registar neprofitnih organizacija. Neprofitnim organizacijama uvodi se i obveza osnivanja trgovačkog društva ili drugog oblika udruživanja koji nije neprofitni za obavljanje gospodarske djelatnosti, ako neprofitna organizacija od gospodarske aktivnosti ostvari više od 230 tisuća kuna prihoda, osim od pružanja usluga najma i zakupa.

Ministar financija Slavko Linić je tako najavio da će sportska društva i crkvene zajednice morati kao i sve druge neprofitne organizacije koje ostvaruju godišnji promet veći od 230 tisuća kuna, osnovati tvrtku ili neki drugi oblik udruživanja koji nije neprofitni i plaćati porez.