c S
Dnevne novosti

Haško tužiteljstvo traži preispitivanje pravomoćne presude Perišiću za BiH

04.02.2014 07:01 ZAGREB, 3. veljače 2014. (Hina),Haško tužiteljstvo zatražilo je u ponedjeljak preispitivanje pravomoćne presude kojom je bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen svake krivnje za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine, objavio je poslijepodne Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tužiteljstvo smatra da je oslobađajućom presudom nanesena nepravda "desetinama tisuća muškaraca, žena i djece ubijenih ili ranjenih u Sarajevu i Srebrenici i njihovim obiteljima zbog toga što je žalbeno vijeće primijenilo pogrešni pravni standard za pomaganje i podržavanje (zločina) u predmetu protiv Perišića". Perišić je nepravomoćno bio osuđen na 27 godina zatvora a u žalbenom postupku u veljači prošle godine oslobođen je svake odgovornosti za zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u pisanoj je izjavi objasnio da je odlučio podnijeti zahtjev za revizijom presude nakon presude u predmetu Šainović kojom je u siječnju ove godine žalbeno vijeće "nedvosmisleno poništilo pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić prema kojem je "konkretna usmjerenost" element odgovornosti za pomaganje i podržavanje". Tužiteljstvo sada traži od Žalbenog vijeća ICTY-ija da učini sljedeći korak potreban za ispravljenje potvrđene pogreške tako što će ponovno uzeti u razmatranje pravomoćnu presudu u predmetu Perišić i odlučiti o Perišićevoj krivičnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici na osnovi ispravnog pravnog standarda.

Zahtjev za revizijom pravni je lijek koji omogućava da se unutar godinu dana od pravomoćne presude zatraži njezina revizija i rijetko se koristio pred ICTY-ijem. Perišić je pravomoćno bio oslobođen i od krivnje za granatiranje Zagreba no tužiteljstvo nije zatražilo reviziju tog dijela pravomoćne presude.