c S
Dnevne novosti

Mimica, Grčić i Jovanović o fondovima EU-a i Obzoru 2020.

11.02.2014 07:18 ZAGREB, 10. veljače 2014.(Hina), Europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica istaknuo je kako bi Hrvatska trebala poticati istraživanja koja imaju primjenjivu vrijednost za gospodarstvo, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je da je Hrvatska potpuno spremna sudjelovati u programu EU za istraživanja i inovacije Obzor 2020.

Mimica i Jovanović istaknuli su to na konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u povodu početka novog Okvirnog programa EU za istraživanja i inovacije Obzor 2020. (Horizon 2020), a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić pojasnio je razliku između strukturnih fondova EU i programa Obzor 2020. Suorganizatori konferencije su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Agencija za mobilnost i programe EU, Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske - BICRO (Bussines Innovation Center) i Europska poduzetnička mreža.

Povjerenik Mimica izvijestio je da u programu Obzor 2020 nema ograničenja po nacionalnim kvotama već ograničenja mogu doći samo zbog slabih programa. Prema tome, hrvatski istraživači mogu, ako nastave s pozitivnim primjerima povlačenja sredstava iz Sedmog okvirnog programa EU-a (FP7) to i poboljšati, s obzirom na pojednostavljenu proceduru u programu Obzor 2020. Time mogu pridonijeti ukupnom rastu i napretku u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da treba razlikovati strukturne fondove EU-a, za čiju je koordinaciju zadužen, od programa kao što je Obzor 2020. te ponovio kako u onome dijelu koji on koordinira "apsolutno nema kašnjenja ". Što se pak tiče programa Obzor 2020. Grčić očekuje usku suradnju s MZOS-om te s drugim institucijama jer će sredstva iz toga programa biti vrlo važna u stvaranju kvalitetne podloge da se, u kombinaciji sa sredstvima iz strukturnih fondova, podupre malo i srednje poduzetništvo. Grčić smatra da će povezivanje znanosti, gospodarstva i državnih institucija dovesti do sinergije koja će imati efekta na hrvatsko gospodarstvo, ne sutra i preksutra, ali sigurno u idućim godinama.

Ministar Jovanović istaknuo je kako je "Hrvatska vrlo spremna za sudjelovanje u programu Obzor 2020. jer smo i do sada pokazali uspješnost u povlačenju sredstava za znanost". Kao primjer spomenuo je program FP7 u kojemu smo povukli 31 milijun eura više od novca koji smo uplatili. Kada je riječ o strukturnim fondovima spomenuo je da je MZOS prvi raspisao natječaje za 40 milijuna eura vrijedne projekte iz strukturnih fondova. Na novinarsko pitanje o spremnosti ostalih dionika za suradnju, Jovanović je odgovorio kako brojke pokazuju tu spremnost. Istaknuo je da je vrlo bitno povezivanje akademske zajednice s gospodarstvom.

Novinare je zanimalo i kako postići da se, u skladu s nedavno predstavljenim preporukama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), studiraju konkurentniji studiji, a da se, pritom, ne zanemari ono što je svakoj državi potrebno. Ministar Jovanović je podsjetio da je MZOS s Ministarstvom rada ove godine poslao preporuke da se, pri određivanju upisnih kvota, vodi računa o preporukama HZZ-a kako bi studenti, po završetku studija, dobili posao, a ne završili na zavodu za zapošljavanje ili odlazili iz Hrvatske što znači da je 'bačen novac' za njihovo školovanje.

Jovanović je rekao da se poticanjem stipendija za deficitarna zanimanja kroz Nacionalnu agenciju za stipendiranje učeničkoga i studentskoga standarda, te programskim ugovorima koje Ministarstvo potpisuje sa sveučilištima kako bi se potaknulo studiranje za deficitarna zanimanja, korak po korak stvaraju pretpostavke da naš obrazovni sustav bude bolje povezan s gospodarstvom.