c S
Dnevne novosti

Sabor: pohvale zastupnici RH pred Europskim sudom za ljudska prava

17.02.2014 07:20 ZAGREB, 14. veljače 2014.(Hina), Zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dobila je u Hrvatskom saboru pohvale za svoj rad, a zastupnici su suglasni da ured zastupnice treba ekipirati i omogućiti mu bolju suradnju osobito s drugim tijelima Vlade.

Europski sud ispituje predmete tek nakon što su tužitelji iscrpili sva pravna sredstva u Hrvatskoj, odnosno kad su iscrpili sve mogućnosti sudske zaštite, pojasnila je zastupnica RH Štefica Stažnik. Zastupnici su problematizirali podatak o rastu broja predmeta u kojima su građani tužili Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom.

Hrvatska nije društvo u kojem vlada poštenje, odnosno vjera u nepristrano i profesionalno sudstvo, a opterećenje broja predmeta na sudu u Strasbourgu rezultat je refleksije takve stvarnosti, rekao je Josip Kregar (nezavisni). Kregar ističe da se upravo sprema donošenje odluke koju će pozdraviti hrvatski građani, a tiče se spora protiv Ljubljanske banke. Spor će, po svemu sudeći, završiti u korist štediša Ljubljanske banke što je veliko opterećenje za slovensku državu, ali veliko olakšanje za štediše kojima je nepravedno zakinuto njihovo pravo, rekao je Kregar.

Boro Grubišić (HDSSB) upozorava na podataka da je po broju stanovnika i broju tužbi pored Europskim sudom Hrvatska zauzela treće mjesto u Europi.

Jadranska Kosor (nezavisna) navodi da je građanima na ime obeštećenja isplaćeno gotovo 326 tisuća eura, 70 posto više nego u 2011. Ti će iznosi, po svemu sudeći rasti, a pitanje svima nama je zašto domaći sustav nije adekvatno odgovorio, kaže Kosor.

Nadica Jelaš (SDP) smatra da bi štetu zbog pogrešnog postupanja državnih institucija trebalo spustiti na same institucije, čak do razine djelatnika u tim institucijama. Takvo mišljenje dijeli i Grubišić. "Kada bi onaj tko je bio 'glavni štetočina' u financijskom smislu snosio odgovornost, to bi možda bio prvi primjer koji bi, možda, popravio situaciju", kaže Grubišić.