c S
Dnevne novosti

Josipović: trebamo razmisliti o cjelovitoj promjeni Ustava

19.02.2014 07:20 ZAGREB, 18. veljače 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je kako je došlo vrijeme da se razmisli o cjelovitoj promjeni Ustava RH, a do kraja sadašnjega mandata htio bi i ojačati komponentu gospodarske diplomacije, pa namjera posjetiti neke veće zemlje i predstaviti Hrvatsku kao novu članicu EU.

Točno na četvrtu obljetnicu svoje prisege na Markovu trgu kojom je postao treći hrvatski predsjednik, Josipović se u HTV-ovom Dnevniku plus osvrnuo na protekle četiri godine svoga predsjedničkoga mandata, na društvene i političke aktualnosti u zemlji, susjednoj BiH, te na skore predsjedničke izbore na kojima će se kandidirati za novi mandat "Proučavajući Ustav i konzultirajući se sa stručnjacima smatram da je, nakon nekih prijašnjih promjena i promjena u društvu i okolnosti u kojima živimo, vrijeme da razmislimo o cjelovitoj promjeni Ustava", rekao je Josipović.

Istaknuo je da će zato posljednju godinu mandata utrošiti, među ostalim, i za to da zajedno s političarima i stručnjacima - pravnicima i politolozima pokuša doći do prijedloga Ustava. Dodao je kako bi do kraja mandata htio ojačati i komponentu gospodarske diplomacije te podsjetio kako je na tom planu već i bilo nekih uspjeha tijekom njegovih dosadašnjih putovanja. Josipović bi volio da do kraja mandata posjeti neke od velikih zemalja i predstavi Hrvatsku kao novu članicu EU. Kako je posvjedočio, još ne razmišlja o sloganu za nove predsjedničke izbore, koji će biti u prosincu ove godine.

Istaknuo je kako bi volio da kampanja ne bude prljava jer smo se, rekao je, u najnovijoj povijesti mogli uvjeriti da takve kampanje gotovo nikada nisu bile uspješne. Jedno od novinarskih pitanja predsjedniku ticalo se i novoga Zakona o radu zbog kojega sindikati najavljuju generalni štrajk, a Josipović je odgovorio da se ozbiljno bavi pitanjima rada i sindikata, pa je podsjetio na uspješno riješen problem u Brodosplitu. Što se pak tiče samoga generalnog štrajka i mogućnosti da izazove nemire slične onima u BiH, Josipović je istaknuo da su štrajkovi dio naše demokracije i pravnoga poretka. Prema tome, dodao je, mirni prosvjedi u skladu sa zakonom su nešto što ne bi smjelo izazivati takvu sablazan.

Predsjednik je uvjeren da nereda, poput onih u našem susjedstvu, niti može niti smije biti jer smo društvo standarda koji vrijede za demokracije. Josipović smatra da u sadašnjim prosvjedima u BiH prevladava socijalna komponenta, ali da je ono čega se svi uvijek boje jest da nemiri ne prerastu u međunacionalne sukobe što bi, istaknuo je, zaista bilo opasno i pogubno. Rekao je da kao predsjednik susjedne države može istaknuti da je Hrvatskoj u interesu da BiH bude uspješna zemlja koja će unutarnje probleme riješiti na najbolji mogući način. Predsjednik je opetovao da nisu osnovane kritike koje su bile upućenu premijeru Zoranu Milanoviću zbog njegova posjeta Mostaru, jer je taj posjet bio u skladu sa svim međunarodnim pravilima, kao i poruke koje je uputio.

Na pitanje boji li se ženskih protukandidatkinja, a govori se da će to biti Kolinda Grabar Kitarović i Željka Markić, Josipović je niječno odgovorio, rekavši da se ne boji niti jednog kandidata te da će s poštovanjem pristupiti svim protukandidatima. Kad je pak riječ o predstečajnim nagodbama i primjedbama kritičara da je riječ o novom pustošenju poduzeća, Josipović je potvrdio da je s tim upoznat i rekao da razgovora sa svojim kolegama pravnicima te da tu postoji puno dilema, a neke bi stvari, tvrdi, možda trebalo i drukčije postaviti. Ali, rekao je, to što neki kažu da tu ima puno nezakonitoga i nemoralnoga pogodovanja to je nešto što možemo primijeniti i kod drugih mehanizama i reći da ne vrijede. Zato je poručio kako "treba otvoriti četvere oči i vidjeti da se mehanizmi predstečajne nagodbe ne zloupotrebljavaju za pogodovanje ovome ili onome".

Upitan je li dobio poziv Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u vezi operacije očnih kapaka, kojoj je nedavno bio podvrgnut, predsjednik Josipović je rekao kako očekuje da će Povjerenstvo utvrditi da se radilo sukladno propisima, da nije koristio ništa što, pod jednakim uvjetima, ne bi koristili i drugi građani. Dodao je da nema nikakve najave od Povjerenstva koje, istaknuo je, treba pustiti da radi svoj posao.