c S
Dnevne novosti

Hughes kaže da hrvatsko pravosuđe treba uvesti u 21. stoljeće

20.02.2014 07:10 ZAGREB, 19. veljače 2014.(Hina), Hrvatska je položila test i ušla u Europsku uniju, a druge zemlje Balkana to tek čeka, rekao je u srijedu britanski ministar koji drži da Hrvatska može biti regionalna predvodnica ostvari li reforme koje će njezino pravosuđe uvesti u 21. stoljeće.

Tijekom svog prvog posjeta Hrvatskoj kao britanskog ministra pravosuđa Simon Hughes se sastao s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenić i predsjednikom vrhovnoga suda Brankom Hrvatinom. "Napredak je ostvaren, ali taj proces nije završen", rekao je Hughes novinarima nakon susreta s Miljenićem.

"Vaše pravosuđe ima još posla. Znam da se kani smanjiti broj sudova, kako se novac ne bi gubio na previše sudova, kako bi sustav bio fleksibilniji", rekao je Hughes koji je u britanskome ministarstvu pravosuđa zadužen za ljudska prava i građanske slobode. "Britanska vlada nastavlja surađivati s hrvatskom vladom, osobito u pravosuđu, kako bi se pravosudni sustav prilagodio 21. stoljeću, da sudovi budu mjesto kompetentnog i brzog pravosuđa", rekao je britanski ministar.

Po njegovim riječima, bilo bi korisno da hrvatski sudovi dobiju audio sustav bilježenja procesa i da administraciju dijeli nekoliko sudova. "Neki slučajevi predugo traju, administracija je prespora, slučajevi se protežu iz godine u godinu", kaže britanski ministar i dodaje da će Velika Britanija i dalje pružati stručnu i političku potporu.

Prije pozicije u ministarstvu, Simon Hughes iz liberalnih demokrata, manjeg koalicijskog partnera u vladi konzervativca Davida Camerona, sudjelovao je u pisanju radova o ljudskim pravima.