c S
Dnevne novosti

Vlada: trgovci će morati isticati dvije cijene kod posebnih oblika prodaje

28.02.2014 07:22 ZAGREB, 27. veljače 2014.Hina, Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Zakona o zaštiti potrošača kojim se uređuju posebni oblici prodaje, odnosno prodaje proizvoda i usluga po cijenama nižim od onih u redovnoj prodaji.

Predviđa se obveza isticanja dviju cijena - redovne i snižene, a odnosila bi se na sezonska sniženja, rasprodaju, akcijsku prodaju, prodaju proizvoda s greškom, onima kojima istječe rok uporabe kao i za ostale ponude trgovaca u okviru kojih potrošači mogu kupovati proizvode po nižim cijenama.

Propisuje se i obveza trgovcu koji pruža javnu uslugu da na računu istakne iznos neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja za prethodna razdoblja, a novina je i odredba kojom se, u pogledu javnih usluga, ne dozvoljava pokretanje postupka prisilne naplate osporenih neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako će prema Vladinu prijedlogu akcije u dućanima moći trajati najduže 30 dana. Trenutno su, prema njegovim riječima, akcije praktički konstantne, što zavarava kupce i narušava tržišno natjecanje. Premijer Zoran Milanović dodao je kako se nada da će se predloženim izmjenama poboljšati zaštita potrošača te približiti visokim standardima, a za primjer je naveo SAD.