c S
Dnevne novosti

Matić: silovanje u ratu tretirat će se kao ratni zločin

28.02.2014 07:16 ZAGREB, 27. veljače 2014.Hina, Novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, koji će uskoro u javnu raspravu, okarakterizirat će seksualno nasilje u ratu kao ratni zločin za koji nema zastare, istaknuto je na promociji zbornika o pristupanju žena pravosuđu, održanoj u Hrvatskom saboru.

Zakon priprema Ministarstvo branitelja, a njime će se žrtve silovanja potaknuti da slobodno govore o svojoj traumi i prijave pretrpljeni zločin, rekao je ministar branitelja Predrag Matić dodavši da je riječ o zakonu koji definira prava žrtava, a ne progon počinitelja. Žrtvama će biti omogućeno pravo na psiho-socijalnu pomoć na primarnoj razini, obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, medicinska rehabilitacija, godišnji sistematski pregled, pravo prednosti smještaja u veteranske centre kada oni zažive, te primjerena novčana naknada. S obzirom na trenutno stanje u državnom proračunu, vjerojatno se neće odmah krenuti s isplatama novčane naknade, rekao je ministar, ali i obećao da ona neće izostati.

Novi zakon trebao bi se naći u saborskoj proceduri neposredno uoči ljetne stanke ili početkom jesenskog zasjedanja. Njime će se žrtvama seksualnog nasilja u ratu otvoriti pristup pravosuđu i pravdi koju traže godinama, poručio je Matić. Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin upozorila je na potrebu potpune implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti koja određuje da silovanja u ratu ne smiju ući u zastaru i ne smije se dopustiti amnestija počinitelja. U sukobima diljem svijeta žene i djevojčice još uvijek su žrtve strašnih zločina. To je globalno pitanje, istaknula je Štimac Radin govoreći o potrebi veće osjetljivosti pravosuđa prema ženama žrtvama rata i nasilja općenito. "Žene čine većinu među nezaposlenima, u važnim odlukama malo sudjeluju, a nasilje nad njima je svakodnevni problem", upozorila je Štimac Radin.

Hrvatske članice Regionalnog ženskog lobija Morana Paliković Gruden i Gordana Sobol ustvrdile su da postoji pravni okvir za ravnopravnost spolova u cijeloj regiji, ali je njegova provedba nedostatna. Neprestano smo suočeni s padom broja zastupnica u lokalnim vijećima i parlamentima, a s druge strane s povećanjem stope obiteljskog nasilja, istaknula je Paliković Gruden. Predstavljeni zbornik "Žene u izgradnji mira: Pristupanje žena pravosuđu u postkonfliktnim zemljama", u izdanju Ureda za ravnopravnost spolova, sadrži izlaganja s istoimene regionalne konferencije održane u Zagrebu 2012. godine u organizaciji Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u jugoistočnoj Europi.