c S
Dnevne novosti

Vlada: smanjenjem broja članova biračkih odbora uštede u proračunu

28.02.2014 07:18 ZAGREB, 27. veljače 2014.Hina, Smanjenjem broja članova biračkih odbora za izbore za Europski parlament, temeljem izmjena Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, uštedjet će se 13,2 milijuna kuna pri svakoj provedbi izbora.

Vlada, naime, predlaže smanjenje broja članova biračkih odbora s deset na šest, budući da se glasuje samo na jednom listiću, kao i na izborima za predsjednika Republike te na referendumu, kada birački odbori također imaju šest članova. Svrha je racionalizacija unutar izbornog sustava, a sam se izborni postupak ne mijenja, rekao je zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan.

Ušteda od 13 milijuna kuna je pristojna i značajna cifra, rekao je napominjući da su ti izbori prošli put koštali 68 milijuna kuna. Zakonom se predlaže i da ubuduće svako općinsko, odnosno gradsko izborno povjerenstvo na području svoje nadležnosti ima najmanje 10 biračkih mjesta.

Vlada je usvojila Izvješće o provedbi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata u prošloj godini. Izvješće pokazuje da su tijela državne uprave i Vladini uredi ostvarila značajan napredak u tom pogledu provevši ukupno 374 savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. "To je gotovo 160 posto više nego u 2012., a 675 posto više nego u 2011. godini", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Vlada je prihvatila Prijedlog revidiranog Schengenskog akcijskog plana (EU), strateškog dokumenta koji sadrži mjere i aktivnosti koje je potrebno poduzeti kako bi Hrvatska bila spremna za potpunu primjenu schengenske pravne stečevine. Vezano uz poglavlje "Upravljanje granicom" planom je predviđen nastavak prilagodbe infrastrukture graničnih prijelaza na vanjskoj granici EU. "U iduće tri godine sva tijela državne uprave u ostvarenje schengenskog akcijskog plana utrošit će ukupno preko 3,35 milijarde kuna", izvijestio je Ostojić.