c S
Dnevne novosti

Zajednica povratnika Hrvatske protiv ukidanja područja od posebne državne skrbi

03.03.2014 07:16 ZAGREB, 28. veljače 2014.(Hina), Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) oštro se protivi najavljenom ukidanju područja od posebne državne skrbi (PPDS) koja bi trebala nastupiti skorim izglasavanjem Zakona o regionalnom razvoju.

Predsjednik ZPH-a Josip Kompanović na konferenciji za novinare nazvao je ukidanje PPDS-a "zločinačkim poduhvatom Vlade", koji će dodatno pogoršati stanje na tim područjima. Tamo je dvostruko veća nezaposlenost od ostatka zemlje, stalo je stambeno zbrinjavanje, veliko je iseljavanje mladih, a tvrtke koje su tamo radile otišle su u stečaj.

Kompanović je optužio Vladu za zanemarivanje tih područja, a naročito je oštar bio prema Potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i EU fondova Branku Grčiću, za kojeg je ustvrdio da samo deklarativno podupire hrvatske povratnike. Kao dokaz naveo je to što je Vlada dosad donijela samo jednu uredbu koja se odnosi na PPDS - Uredbu o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskih prava i članova njihovih obitelji, te uvjetima i postupku njihovog stambenog zbrinjavanja, a to su većinom Srbi koji su 1991. pobjegli iz Hrvatske i sada od nje traže stanove.

Sadašnja Vlada ima najgori odnos prema hrvatskim povratnicima, ustvrdio je Kompanović i najavio da će se ZPH pridružiti Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara i sindikatima u traženju smjene Vlade i prijevremenih izbora. PPDS su trećina Hrvatske države iz koje je tijekom rata izbjeglo oko 250.000 ljudi, naglasio je Kompanović i ustvrdio da se odredbama novog Zakona o regionalnom razvitku protive načelnici općina s tih područja, bez obzira na stranačku pripadnost.

Za 10. ožujka najavio je da će predstavnici regionalnih organizacija ZPH-a organizirati konferencije za novinare na kojima će iznijeti svoja stajališta o ukidanju PPDS-a i usprotiviti se odredbama novog Zakona o regionalnom razvoju.