c S
Dnevne novosti

Bauk: okrupnjavanje ureda državne uprave može i ne mora biti najava teritorijalnog preustroja

03.03.2014 07:22 ZAGREB, 28. veljače 2014.(Hina), Prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave može, ali i ne mora biti najava teritorijalnog preustroja, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, predstavljajući saborskim zastupnicima zakonski tekst na temelju kojega bi Hrvatska ubuduće umjesto 20 trebala imati pet ureda državne uprave.

Vlada očekuje da će manji broj ureda omogućiti učinkovitiju raspodjelu poslova i određene financijske uštede. Pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija pa bi tako postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju.

U predloženom tekstu, međutim, novi uredi nisu navedeni pod tim nazivima, nego pod brojevima, što je zasmetalo HDSSB-ovu Josipu Salapiću. "Ovakvo smanjenje broja ureda je potrebno, ali zašto u zakonu ne navodimo točne nazive ureda, prema njihovoj nadležnosti - ured za središnju Hrvatsku, Slavoniju i Baranju itd.", rekao je Salapić.

Uvjeren je kako je predloženi zakon "samo početak onoga što ćemo si kad-tad morati priznati, da sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske ne može opstati". Bauk mu je odgovorio da se Vlada u prvom čitanju odlučila za neutralne nazive, ali bi volio da se nazivi iskristaliziraju kroz saborsku raspravu.

"Tu smo da raspravljamo i dogovorimo nazive", rekao je Bauk te dodao kako je ta tema u prvom čitanju namjerno izbjegnuta, jer se upravo oko naziva budućih ureda najviše raspravljalo u javnosti.