c S
Dnevne novosti

Sabor: životno partnerstvo u drugom čitanju

03.03.2014 07:20 ZAGREB, 28. veljače 2014.(Hina), Prijedlog zakona o životnom partnerstvu većinom zastupničkih glasova poslan je u drugo saborsko čitanje.

U drugo čitanje Sabor je posalo je i prijedloge o europskim radničkim vijećima te o sudjelovanju radnika u odlučivanju u europskom društvu i u europskoj zadruzi. Sabor je imenovao članove Povjerenstva za fiskalnu politiku: Vesnu Kasun, Danijela Nestića, Vjekoslava Bratića, Antu Žigmana, Sašu Drezgića te Natašu Žunić-Kovačević. Imenovani su na pet godina i mogu biti ponovno imenovani.

Za člana Državnoodvjetničkog vijeća iz reda saborskih zastupnika, Sabor je imenovao Davora Miličevića (HDZ). Hrvatski sabor imenovao je članove i predsjednika Odbora nagrade Vladimir Nazor, predsjednik Odbora je akademik Milivoj Solar. Uz žestoko protivljenje HDSSB-a, Sabor je članom Nadzornog odbora HRT-a imenovao Matu Radeljića, dugogodišnjeg televizijskog novinara i urednika. Pozivajući se na pisanje jednog portala te na pismo djelatnika HRT-a, Krešimir Bubalo (HDSSB) iznio je niz "pikanterija iz biografije moćnog spin doktora", tvrdeći kako se u prijedlogu Radeljićeva imenovanja zapravo radi o prenošenju koalicije HDZ-a i SDP-a iz Osijeka u HRT-ov Nadzorni odbor.

Radeljića se u pismu, prenosi Bubalo, proziva za beskrupuloznost, veže za aferu o namještanju stana putem besplatnog reklamiranja određenih tvrtki, promjenu nekoliko šefova u novinarskoj i PR karijeri... "Radeljić je služio Franji Tuđmanu, Sanaderu, Kosorovoj, Glavašu, Đapiću, promijenio je više stranaka, HDZ, DC, HDSSB, Đapića itd., pa sad ne znam je li u HDZ-u ili SDP-u, vjerojatno u HDZ-u", kaže Bubalo. "Vi očito ne volite Radeljića, ponašate se kao ostavljeni mladić i u jednom ljubomornom ispadu govorite o njemu", uzvraća HDZ-ova Sunčana Glavak. Kaže da je Radeljić zadovoljio sve uvjete natječaja, te da je Bubalo, ako je znao bilo što od navedenog, kriv što ranije nije reagirao.

I Jasen Mesić u Bubalovu istupu vidi stare osobne obračune s Radeljićem. Nenad Stazić (SDP) naglašava da Radeljić nema nikakve veze sa SDP-om ili bilo kakvom suradnjom SDP-a i HDZ-a. Radeljić se, kaže, bira iz redova parlamentarne manjine koju čine HDZ, HDSSB i laburisti. To mjesto pripalo je HDZ-u, ne laburistima niti HDSSB-u, poručio je laburist Branko Vukšić. Za Radeljićevo imenovanje glasovao je 81 zastupnik, četiri su bila protiv, a isto toliko ih se suzdržalo od glasovanja.