c S
Dnevne novosti

Sabor: podrška boljoj zaštiti potrošača

07.03.2014 07:24 ZAGREB, 6. ožujka 2014.(Hina), Prijedlog novog Zakona o zaštiti potrošača, koji bi trebao donijeti dodatni iskorak u zaštiti potrošača, dobio je danas jednoglasnu podršku saborskog Odbora za gospodarstvo.

Zakon, među inim, uređuje posebne oblike prodaje, odnosno prodaju proizvoda i usluga po cijenama nižim od onih u redovnoj prodaji. Odnosi se to na akcijske prodaje, rasprodaje, sezonska sniženja, prodaju robe s greškom. Akcijska prodaja ne bi mogla trajati dulje od 30 dana, a trgovac bi pri njenom oglašavanju morao navesti trajanje.

Sezonsko sniženje bilo bi moguće najviše tri puta godišnje – od 27. prosinca do 10. siječnja, između 1. i 15. travnja, te 10. i 25. kolovoza i moći će trajati najdulje 60 dana. Jedna od bitnih novina je i obveza da se na računima za, npr. struju, vodu, plin, istakne iznos neplaćenih dospjelih potraživanja za prethodna razdoblja.

Pozivajući se na primjer komunalnog odvoza otpada, Mirelu Holy (OraH) zanimalo je kako se potrošači mogu zaštiti od neprovođenja i nepoštivanja zakona. Odvoz otpada i dalje se naplaćuje po čudnim formulama, unatoč obećanjima da će se to biti po volumenu i uz selektiranje, kaže Holy. Đuru Popijača (HDZ) zanimala je sudbina primjedbi koje su potrošačke udruge iznijele u javnoj raspravi o nacrtu novog zakona.