c S
Dnevne novosti

Sabor: u drugom čitanju zakon o smanjenju broja ureda državne uprave

10.03.2014 07:24 ZAGREB, 7. ožujka 2014.(Hina), Vladin prijedlog Zakona da se broj ureda državne uprave sa sadašnjih 20 smanji na pet, Hrvatski sabor poslao je u drugo čitanje.

Taj prijedlog, formaliziran kroz izmjene Zakona o sustavu državne uprave, oporba je iščitala kao najavu teritorijalnog preustroja Hrvatske prozivajući Vladu da to čini 'ad hoc', parcijalno i bez analize učinaka. Dvojben joj je i prijedlog da predstojnici pet ureda državne uprave dobiju status državnih dužnosnika, a oporba od Vlade traži i da u drugom čitanju zakona navede imena ureda i njihova sjedišta.

Ministar uprave Arsen Bauk odgovorio je da izmjena Zakona o sustava državne uprave može, ali i ne mora biti najava teritorijalnog preustroja. Vlada očekuje da će manji broj ureda omogućiti učinkovitiju raspodjelu poslova i određene financijske uštede. Pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija pa bi tako postojali uredi za središnju i za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju.

Sabor je u drugo čitanje poslao i zakonske prijedloge o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, o jedinstvenom tijelu vještačenja, o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, o izmjenama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Sabor zasjedanje nastavlja u srijedu.