c S
Dnevne novosti

Mrsić se nada dogovoru o Zakonu o radu

11.03.2014 07:24 BRUXELLES, 10. ožujka 2014.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je u ponedjeljak nadu da će se u dogovoru između socijalnih partnera doći do novog Zakona o radu te tako otkloniti zamjerke o hrvatskom tržištu rada kao zatvorenom i rigidnom.

"Nadam se da ćemo postići zajednički dogovor jer je otvaranje tržišta rada prema investicijama, njegovo dinamiziranje, promjena klime i promjena gledanja na Hrvatsku kao na zatvoreno, rigidno tržište rada, u interesu svih i sindikata i poslodavaca i vlade. Mislim da ćemo se naći na toj platformi i napraviti izmjene te srušiti mit o hrvatskom tržištu rada kao zatvorenom i rigidnom, na kojem se ne može otpuštati i zapošljavati", izjavio je novinarima Mrsić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća za Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača.

Glavne teme ministarskog sastanka bile su smjernice Europskog semestra 2014. za socijalnu politiku i politiku zapošljavanja, usvajanje Europskog fonda za potporu najugroženijima i preporuke Vijeća o kvalitativnom okviru za pripravništvo te provedba programa Garancije za mlade. Ministri su usvojili Kvalitativni okvir o pripravništvu, koji treba osigurati lakši prelazak iz školskih klupa u svijet rada. Taj okvir trebao bi omogućiti pripravnicima stjecanje radnog iskustva pod sigurnim i poštenim uvjetima i tako im povećati izglede da dobiju kvalitetan posao.

Europska komisija je pozdravila usvajanje Okvira, ističući da je "pripravništvo važno kako bi se osigurao glatki prijelaz iz škole u svijet rada". Pripravnici se ne bi smjeli koristiti kao jeftina radna snaga, oni ne smiju zamijeniti stalno zaposlene radnike. Umjesto toga, pripravništvo treba smatrati investicijom, koja predstavlja vrijednost i za poslodavca i za pripravnika. Sada je ključno da sve zemlje članice u potpunosti i konkretno primjenjuju Okvir što je moguće prije, uz aktivno sudjelovanje poslodavaca i i predstavnika zaposlenika", rekao je povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszlo Andor.