c S
Dnevne novosti

HOK: odvjetnici sve više pod udarom krize i države

17.03.2014 07:14 ZAGREB, 14. ožujka 2014.(Hina), Hrvatski odvjetnici sve više osjećaju posljedice ekonomske krize, a u prilog im ne ide ni smanjenje djelokruga rada, kašnjenje države u plaćanju obavljenih poslova te pojačana porezna presija, istaknuto je na 32. Danu hrvatskih odvjetnika koji je ove godine posvećen statusu te profesije u pravosuđu.

"U uvjetima ekonomske krize odvjetništvo je uvijek pod posebnim udarom izvršne i zakonodavne vlasti koje u traženju izlazaka iz krize često nespretnim i brzopletim zakonskim odredbama zadiru u osnovna prava", kazao je predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš, ističući da su odvjetnici pritom dužni štititi prava svojih stranaka kao "zadnja brana i prepreka od samovolje države".

Podsjetio je da su odvjetnici suočeni sa smanjenjem djelokruga rada jer se poslovi koje su obavljali povjeravaju drugim službama, ali i zakašnjenjem države u plaćanju obrana po službenoj dužnosti, povećavanjem poreznih opterećenja te zahtjevima za davanje podataka o klijentima radi provođenja mjera za sprječavanje pranja novca, čime se "direktno ugrožava odvjetnička tajna".

Uz pritiske države te sve slabiju platežnu moć klijenata odvjetništvu, po riječima predsjednika HOK-a, ne pogoduje ni nemogućnost zapošljavanja u bankarstvu, pravosuđu ili upravi zbog čega sve više pravnika egzistenciju mora potražiti u odvjetničkoj službi. Travaš je naglasio i da je rasprava o statusu odvjetnika u pravosuđu potaknuta diskriminatorskom zakonskom odredbom prema kojoj se odvjetnik s 20 godina staža može kandidirati za suca Vrhovnog ili Ustavnog suda, ali ne i za suce na nižim sudovima.

O toj će temi svoja iskustva na okruglom stolu iznijeti odvjetnici iz komora u Njemačkoj, Češkoj i Mađarskoj te njihove hrvatske kolege uvjerene da je potrebno pronaći primjerenije zakonsko rješenje, posebno kada u pravosuđu nedostaje iskusnog kadra koji bi mogao pomoći u smanjenju sudskih zaostataka.