c S
Dnevne novosti

Novi medijatori u izvansudskim nagodbama za djecu i mlade

25.03.2014 07:24 ZAGREB, 24. ožujka 2014.(Hina), Djeca i mladi u sukobu sa zakonom ubuduće mogu računati na 39 novih medijatora koji su primili potvrde o završenoj jednogodišnjoj edukaciji o izvansudskoj nagodbi u kaznenim postupcima prema djeci i mladima, što znači da će se postupci mirenja ubuduće provoditi u svim županijskim središtima, umjesto u dosadašnja tri središta.

Pritisak na mlade ljude je velik, kriza obitelji traje već duže razdoblje, pa svakim danom tražimo modalitete kako pomoći obiteljima koje se nađu u krizi, kako pomoći djeci koja nemaju potporu u svojoj obitelji ili okolini, školama i vrtićima, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Naglasivši da je izvansudska nagodba jedan od modela pomoći, Opačić je ocijenila kako je važno da se mlade ljude ne gura u još veće probleme, da ne bi završili u maloljetničkim zatvorima.

Kroz model izvansudske nagodbe treba im pruži mogućnost da uvide posljedice, te poprave ili nadoknade štetu počinjenu kaznenim djelom, a u tom procesu medijatori predstavljaju ključnu poveznicu između pravosuđa, djeteta i osobe kojoj je šteta učinjena, istaknula je Opačić. Predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić istaknula je da se osobno osvjedočila u radu s djecom i mladima u brojne prednosti medijacije nad tzv. tradicionalnim sustavom dijeljenja pravde. Jedna od najznačajnijih prednosti je da se može "izliječiti" narušeni odnos između počinitelja i žrtve, a upravo su dobri odnosi među ljudima najznačajni aspekt zdravog društva, odnosi koji nisu utemeljeni na strahu od kazne nego poštivanju drugoga, te na osobnoj i građanskoj odgovornosti, navela je Otmačić.

Prema Zakonu o sudovima za mladež, državni odvjetnik može odluku o nepokretanju sudskog postupka uvjetovati spremnošću maloljetnika i mlađeg punoljetnika da ispuni posebnu obvezu - izvansudsku nagodbu. U okviru te obveze počinitelj kaznenog djela može popraviti ili nadoknaditi štetu isprikom, vlastitim radom, uplatom dogovorenog novca ili činjenjem neke opće korisne radnje. Praksa je pokazala da je izvansudska nagodba bila uspješna u 80 posto svih slučajeva. U 75 posto slučajeva završila je u roku tri mjeseca, a u ostalima za šest mjeseci. Da bi Državno odvjetništvo pristupilo izvansudskoj nagodbi, za počinjeno djelo treba biti propisana kazna do pet godina zatvora, odnosno ne smije se raditi o beznačajnom deliktu, ali ni o teškom kaznenom djelu sa smrtnim posljedicama, silovanju, brutalnom i planiranom nasilju.

Jednogodišnju edukaciju za stručnjake u izvansudskoj nagodbi organizirao je Unicef u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Udrugom za izvansudsku nagodbu i Državnim odvjetništvom. Predsjednica Udruge za izvansudsku nagodbu Ana Mirosavljević istaknula je kako je medijacija u Hrvatskoj relativno novo područje koje predstavlja značajan zaokret prakse prema suvremenim humanim i učinkovitim načinima rješavanja sukoba, nastalih zbog kaznenih djela maloljetnika. Na korisnost izvansudske nagodbe Unicef podsjeća i Gandhijevom izrekom – "tri četvrtine nedaća i nesporazuma u svijetu nestale bi kada bismo obuli cipele svojih neprijatelja i shvatili njihovo stajalište".