c S
Dnevne novosti

Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlenike socijalne skrbi

26.03.2014 07:22 ZAGREB, 25. ožujka 2014.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Ivezić potpisale su danas Kolektivni ugovor (KU) za zaposlenike socijalne skrbi kojim je sačuvana dosadašnja razina plaća unatoč ukidanju prava na povećanje s osnova radnog staža od 4, 8, i 10 posto.

Naš je osnovni cilj bio da se u pregovorima ponašamo racionalno i odgovorno kako ne bi došlo do raskidanja granskog KU-a, istaknula je Opačić dodavši da je u KU ugrađena zaštitna klauzula u vezi ukidanje dodataka od 4, 8, i 10 posto. Podsjetila je da trenutno pregovaraju i ostali sindikati u javnom sektoru, kako bi se njihovi granski KU-i uskladili s Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama. "Tražimo da se svi usklade i izvan snage stave dodatke od 4, 8, i 10 posto. Čekat ćemo da druga ministarstva sa svojim sindikatima potpišu KU-e, a ako bilo tko od njih ne ukine 4, 8 i 10 posto mi ćemo u roku mjesec dana pokrenuti pregovore i te dodatke vratiti u naš KU", rekla je Opačić.

Kao ministrica ne želim da djelatnici u sustavu socijalne skrbi, koji broji 7.000 ljudi, uz sav teret koji nose još moraju spašavati druge u sustavu od ukupno 70.000 zaposlenih. Ili ćemo svi to micati, ili ćemo mi to vratiti u KU, poručila je Opačić. Predsjednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Jadranka Ivezić istaknula je kao prioritet zadržavanje dosadašnje razine plaća. Procijenili smo da bi raskidanje KU-a bilo pogubno za naše članove s obzirom da neki dodaci s osnova uvjeta rada čine četvrtinu naših plaća, izjavila je Ivezić.

Dodaci na uvjete rada ostaju kao i dosad i kreću se od 10 do 25 posto. Plaćat će se i prekovremeni rad, što je za nas izuzetno važno, jer do sada u sustavu socijalne skrbi nije bilo plaćanja prekovremenih sati. Pripravnost ostaje u istom iznosu, uveli smo i mogućnost rada u turnusima, dodala je. Dogovorili smo da nema preraspodjele radnog vremena, a povoljnije će se plaćati dodaci na smjenski rad, dvokratni i noćni.

Ostale su i odredbe koje su specifične za sustav socijalne skrbi, primjerice puna dnevnica kada se putuje u pratnji korisnika, navela je Ivezić. Drago nam je što je Ministarstvo prihvatilo naše argumente i naše specifičnosti - u sustavu još uvijek nedostaje stručnoga kadra, a plaće su ispodprosječne i kreću se od 4.200 do 4.500 kuna, istaknula je Ivezić. Izrazila je žaljenje jer na potpisivanju nije došao drugi sindikat u sustavu - Sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji je od početka aktivno sudjelovao u pregovorima, da bi na kraju odlučio da neće potpisati KU.