c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o državnim potporama

27.03.2014 07:24 ZAGREB, 26. ožujka 2014.(Hina), Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Vladinom prijedlogu Zakona o državnim potporama, što se nastoji postići i uspostavljanjem jedinstvene baze podataka o državnim potporama.

Predloženim zakonom se uređuju nadležnosti državnih tijela iz područja državnih potpora i potpora male vrijednosti, politika državnih potpora, postupanja prije dodjele državnih potpora, vođenje evidencija te izvještavanje o državnim potporama i potporama male vrijednosti.

Temeljem postojećeg zakona, davatelji državnih potpora obvezni su dostavljati određene podatke o dodijeljenim državnim potporama dvjema institucijama - Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Ministarstvu financija.

No, novim zakonom to bi se trebalo pojednostaviti uspostavljanjem jedinstvene baze podataka o državnim potporama pri Ministarstvu financija.

Temeljem zaprimljenih podataka o dodijeljenim državnim potporama jedna bi institucija, Ministarstvo financija, izrađivala istovrsno izvješće za Europsku komisiju i hrvatske institucije. Također, komunikaciju između Europske komisije i davatelja državnih potpora u Hrvatskoj vodilo bi Ministarstvo financija.