c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav: "zeleno svjetlo" za još jednog zamjenika pučke pravobraniteljice

28.03.2014 07:10 ZAGREB, 27. ožujka 2014.(Hina), Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dao je "zeleno svjetlo" za izbor još jednog, četvrtog zamjenika pučke pravobraniteljice. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović za tu je dužnost predložila Marija Krešića, doktora prava s dugogodišnjim iskustvom na području zaštite ljudskih prava.

Na javni natječaj za zamjenika javilo se 17 kandidata, Krešić je najbolji kandidat koji odgovara potrebama Ureda, rekla je Vidović na Odboru. Imenovanje još jednog zamjenika obveza je koja proistječe iz fakultativnog protokola uz Konvenciju o sprječavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Ratifikacijom tog protokola, Hrvatska se obvezala osnovati Nacionalni preventivni mehanizam, posebno tijelo koje će redovito posjećivati zatvore, s ciljem sprječavanja mučenja i ponižavanja. Vidović je izvijestila da su u proračunu osigurana sredstva za zapošljavanje zamjenika, na godišnjoj razini to je 290.000 kuna. Zamjenika pučkog pravobranitelja na osam godina bira Hrvatski sabor.