c S
Dnevne novosti

Schaeuble: promjene ugovora na dnevnom redu nakon europskih izbora

31.03.2014 07:12 ZAGREB, 28. ožujka 2014.(Hina), Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je da će pregovori o promjeni europskih ugovora, kako bi se konsolidirala nova arhitektura eurozone, početi nakon izbora za Europski parlament u svibnju, prenose europski mediji.

"Nakon europskih izbora rasprava o promjenama ugovora ponovno će biti na stolu. Njemačka vlada zauzimat će se za institucionalna poboljšanja, barem u eurozoni. Monetarna unija treba zajedničku financijsku i gospodarsku politiku, s odgovarajućim institucijama", rekao je Schaeuble za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt od četvrtka. Schaeuble je ponovio prijedlog da eurozona dobije svoj parlament i stalnog predsjednika euroskupine, neformalnog foruma ministara financija eurozone. Schaeuble je slične zamisli iznio i u govoru u belgijskom Brugesu istoga dana te u zajedničkom članku s britanskim kolegom Georgeom Osborneom objavljenom u Financial Timesu.

Britanska vlada traži potporu za svoje reformske planove. Kako bi umirio britanske euroskeptike, premijer David Cameron obećao je da će redefinirati britanske odnose s EU-om i do 2017. održati referendum o članstvu zemlje u Uniji, ukoliko pobijedi na izborima 2015. Schaeuble se slaže da daljnja integracija eurozone ne bi smjela biti nepovoljna za zemlje koje nisu njezine članice poput Velike Britanije. "Buduća reforma EU-a i promjene ugovora moraju uključivati reformu upravljačkog okvira kako bi se integracija eurozone stavila na čvrstu pravnu osnovu i zajamčila pravednost onim državama koje su članice unutarnjeg tržišta ali ne i eurozone", istaknuli su Schaeuble i Osborne.

Britanska konzervativna vlada, tradicionalno bliska poslovnim i bankovnim interesima, strahuje da će bankovna unija u eurozoni i daljnja regulacija financijskog sustava imati posljedice za londonski City. U govoru na College of Europe u Brugesu, Schaeuble je pokušao otkloniti te bojazni, istaknuvši da "dok Velika Britanija ne pristupi eurozoni, možda možemo pronaći rješenje u dvije brzine", prenosi FT. No u promotivnom videu na YouTubeu, Schaeuble je također istaknuo da "sloboda treba pravila i granice." "I ja sam popustio iskušenju deregulacije, deregulacije i deregulacije. A financijska tržišta na kraju su se uništila. I tko ih je morao spašavati? Glupi političari, koji su iznenada postali dobri za to. Zato se držimo lekcija koje smo naučili i stvaramo pravila. Njima se to ne sviđa, ali tako mora biti", poručio je Schaeuble, prenosi EUobserver.

Cameron je ovaj mjesec iznio sedam glavnih zahtjeva kojima želi osigurati da "Sjedinjene Europske Države ne progutaju" Veliku Britaniju. Traži strože kontrole useljavanja radnika iz drugih država članica i suzbijanje "socijalnog turizma", šire ovlasti za nacionalne parlamente da mogu blokirati neželjene europske propise, smanjenje birokracije i jačanje konkurentnosti gospodarstva, vraćanje ovlasti iz Bruxellesa država članicama umjesto sve veće centralizacije i manje miješanje Europskog suda za ljudska prava u rad britanske policije i pravosuđa, kao i ukidanje načela "sve tješnje unije" što ne smatra dobrim za Veliku Britaniju, prenosi britanski Telegraph. Europski čelnici mlako su dočekali Cameronove zamisli, a i sami Britanci sumnjaju da će u tome uspjeti.

Francuski predsjednik Francois Hollande isključio je mogućnost velikih promjena ugovora, dok mu je njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila tek ograničenu potporu. Merkel se zauzima za "ograničene, ciljane i brze" promjene ugovora kako bi se osigurala dugoročna stabilnost EU-a, predviđajući nešto više od pojednostavljene procedure promjene ugovora, ali i manje od prave međuvladine konferencije za što bi trebalo barem pet godina. Spremna je pristati na ograničena izuzeća za Veliku Britaniju u nekim pitanjima, što je daleko od vraćanja ovlasti iz Bruxellesa, te na fleksibilniju primjenu europskih pravila. "Uvjeren sam da postoji čitav niz pravnih mogućnosti za unošenje promjena u ugovore, ovisno o političkim okolnostima.

Ne govorimo da ćemo ugovore iznova pisati, nego da ćemo provesti ciljane promjene ili dopune", rekao je za Guardian jedan visoki dužnosnik iz Berlina pred nedavni Merkelin posjet Londonu. "To bi moglo biti više od ograničene promjene ugovora po pojednostavljenoj proceduri (po uzoru na ugovor o osnivanju Europskog stabilizacijskog mehanizma); ali Njemačka ne želi sveopću reviziju ugovora", istaknuo je.