c S
Dnevne novosti

Konačni rasplet oko izmjena ZOR-a?

01.04.2014 07:24 ZAGREB, 31. ožujka 2014.(Hina), Tripartitni sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata o izmjenama Zakona o radu (ZOR) trebao bi se održati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a nakon njega bi trebalo biti jasno jesu li socijalni partneri uspjeli postići ikakav dogovor oko te vruće teme.

Zbog izmjena ZOR-a sindikati su donedavno bili "na ratnoj nozi" s Vladom i poslodavcima, optužujući ih da žele u Hrvatsku uvesti "robovlasništvo", zbog čega su privremeno prekinuli socijalni dijalog, organizirali dvosatni štrajk solidarnosti i održali bučan prosvjed pred Saborom. Ključna pitanja na kojima inzistiraju sindikati su preraspodjela radnog vremena, rad preko agencija za zapošljavanje i otkaz ugovora o radu.

Određena približavanja stajališta oko ključnih pitanja su moguća, a koliki pomaci će stvarno biti znat će se nakon sutrašnjeg sastanka, doznaje se u sindikatima. Opširnije informacije nisu se mogle dobiti, jer su socijalni partneri dogovorili da u međuvremenu neće s detaljima izlaziti u javnost. U Ministarstvu rada iz istog razloga nisu imali poseban komentar uoči sastanka koji je trebao biti održan prošlog tjedna, ali je na zamolbu predstavnika poslodavaca odgođen za sutra.

Na prošlom tripartitnom sastanku, održanom 18. ožujka, sindikalni čelnici izrazili su spremnost na dogovor i kompromis, no dali su do znanja da ispod određene razine ne mogu ići, odnosno da Vladin prijedlog ZOR-a ne može biti tek polazište za daljnje smanjenje radničkih prava. Nisu isključili ni mogućnost novih prosvjeda i štrajkova ne budu li prihvaćeni njihovi argumenti. Poslodavci su izrazili zadovoljstvo ponovnom uspostavom dijaloga te se zauzeli za pronalaženje rješenja primjerenijih vremenu u kojem živimo, kako bi se potaknulo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, zaštitu radnika i veću konkurentnost gospodarstva.

I sindikati i poslodavci izrazili su želju da se dogovor postigne što prije, jer smatraju da odugovlačenje ne koristi nikome. Hrvatski sabor prihvatio je Vladin prijedlog izmjena ZOR-a u prvom čitanju i pritom pozvao socijalne partnere da se do drugog čitanja pokušaju usuglasiti oko spornih pitanja.