c S
Dnevne novosti

Odbor za Ustav raspravlja o ćirilici

03.04.2014 07:14 ZAGREB, 2. travnja 2014.(Hina), Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) najavio je da će Odbor raspravljati o referendumskoj inicijativi o dvojezičnosti, a očekuje da će Sabor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti predloženoga referendumskog pitanja.

"Sjednica odbora za ustav sazvana je za sljedeću srijedu i na toj sjednici raspravljat će se o zahtjevu referendumske inicijative o raspisivanju referenduma o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina", kazao je Grbin novinarima u Saboru. Podsjetio je da Odbor nije ovlašten odbiti raspisivanje referenduma te kazao kako će procedura biti ista kao i kod dosadašnjih referendumskih inicijativa. "Predložit će se plenarnoj sjednici Sabora da od Vlade zatraži prebrojavanje i utvrđivanje točnog broja potpisa koji su dani za referendumsku inicijativu", rekao je Grbin.

Na pitanje zašto je tako dugo čekao sa sazivanjem sjednice, odgovorio je da je riječ o izuzetno kompliciranom pitanju, jer je sadržaj predloženog referendumskog pitanja bio dio pregovora s Europskom unijom. "Prije nego što se moglo zauzeti točan stav u kojem će se smjeru krenuti, trebalo je provjeriti na koji način će ovo utjecati na obveze koje je Republika Hrvatska preuzela", objasnio je. Iako je ranije tumačio da Sabor može odbiti raspisivanje referenduma zbog neustavnosti pitanja i bez konzultacija s Ustavnim sudom, Grbin kaže kako će se ipak tražiti mišljenje Ustavnog suda.

"S obzirom da znamo da ovdje ulazimo direktno u materiju koja je ispregovarana i da je ovakva referendumska inicijativa u direktnoj suprotnosti s potpisanim pristupnim ugovorima i odredbama Ustava i drugim međunarodnim dokumentima, jasno je da ćemo, nakon što utvrdimo postoji li dovoljan broj potpisa, razmotriti daljnje akcije, gdje će Hrvatski sabor zauzeti jasan stav da se ovdje radi o nedopuštenom pitanju, a naravno konačnu odluku o tome imat će Ustavni sud", rekao je Grbin.

Na pitanje znači li to da se planira konzultiranje Ustavnog suda, odgovorio je, "naravno, ali tu uvijek sve ovisi o tome kako će završiti rasprava". "Ukazat ćemo na čitav niz dokumenata koji bi usvajanjem ovakvog referendumskog pitanja bili prekršeni, jer se radi o nečemu što je u suprotnosti s preuzetim obvezama RH", dodao je.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predao je krajem prošle godine Saboru prikupljene potpise za raspisivanje referenduma, na kojem će građani odgovoriti na pitanje jesu li za to da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa gdje čine najmanje polovicu stanovnika.