c S
Dnevne novosti

Bauk: državna uprava bez papira

04.04.2014 07:18 ZAGREB, 3. travnja 2014.Hina, Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi kojim, po riječima ministra uprave Arsena Bauka, stvara uvjete za uspostavu državne uprave bez papira.

Nakon što se novi sustav uspostavi, građani koji traže usluge državne uprave ne bi više trebali radi ostvarenja svojih zahtjeva prilagati isprave ili dokumente, odnosno naći se "u labirintu birokratskih procedura", kaže Bauk.

Vlada namjerava urediti područje elektroničke uprave i omogućiti svima koji imaju propisano pravo dostupnost podataka koje prikupljaju institucije u javnom sektoru. Bauk ističe da građani i poslovni subjekti ne moraju znati podjele odgovornosti unutar državnih tijela i javnih službi i gubiti vrijeme istražujući gdje se rješavaju pojedini zahtjevi, već im država mora osigurati najjednostavniji način pristupa uslugama.

To bi, prema Vladinu prijedlogu, trebalo osigurati jedinstvenim upravnim mjestom, a to je središnji državni portal. Vlada predlaže i uspostavu Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava kao obvezujućih za sve institucije.

Predlaže se i propisivanje komunikacije institucija javnog sektora s građanima putem korisničkog pretinca države. Sve to, tvrdi Bauk, stvara pravne pretpostavke za ostvarenje projekta e-građani te u konačnici za izgradnju elemenata informacijskog društva i uključivanje Hrvatske u izgradnju europskog i globalnog informacijskog društva.