c S
Dnevne novosti

Sabor: Zakon o državnim potporama; 10. srpnja Dan N. Tesle

07.04.2014 07:24 ZAGREB, 4. travnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor donio je Zakon o državnim potporama kojim bi se trebao pojednostaviti sustav i kvalitetnije pružati stučna pomoć davateljima državnih potpora.

Sve ovlasti vezane za državne potpore iz dosadašnje domene Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Ministarstva financija objedinit će se u jedinstvenom tijelu - Ministarstvu financija. Uspostavit će se jedinstven sustav nadzora i upravljanja sredstvima, a slijedit će i baza podataka te registar o potporama, najavio je kod predstavljanja zakona Saboru zamjenik ministra financija Boris Lalovac. "Uz bolji monitoring postići ćemo i veću transparentnost, pa će se u svakom trenutku moći vidjeti tko je i kolike potpore primio", tumačio je Lalovac.

Sabor je izmijenio Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstava slijedom čega će poduzeća s javnim ovlastima morati odvojeno knjižiti novac iz javnih izvora. Oporba je od Vlade zatražila da utvrdi precizan popis tvrtki i ustanova na koje se to odnosi. Podršku zastupnika dobili su i zakoni kojima se poslovi ukinutog Državnog inspektorata prebacuju na druga tijela, odnosno institucije.

Izmjenama Zakona o GMO-u poslovi Inspektorata preneseni su na Ministarstvo poljoprivrede, konkretno Inspekciju za kakvoću hrane, dok je izmjenama Zakona o predmetima opće uporabe propisano da će se, u slučaju zdravstveno neispravnih predmeta, umjesto Inspektorata, obavještavati Ministarstvo gospodarstva.

Sabor je donio Prostorni plan područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera koji bi trebao izbalansirati interese svih korisnika, a turistički koncept podrediti zaštiti prirodnih vrijednosti. Plan obuhvaća područje površine 26.600 hektara na kojem je po popisu iz 2011. godine živjelo 1.411 stanovnika.

Deseti srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle, danom znanosti, tehnologije i inovacije. Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja 19. i 20. stoljeća, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan. Obilježavanje Teslina dana inicirali su Mirela Holy (ORAH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni zastupnik Damir Kajin.