c S
Dnevne novosti

Josipovićevo povjerenstvo priprema novi Ustav - održana prva sjednica

07.04.2014 07:22 ZAGREB, 4. travnja 2014.(Hina), Prva sjednica Stručnog povjerenstva predsjednika Republike Ive Josipovića za ustavna pitanja održana je u njegovu Uredu, a to bi povjerenstvo trebalo pripremiti projekt novog ustava koji će Josipović ponuditi Saboru na raspravu i na moguće usvajanje.

Kako je priopćeno iz Ureda predsejdnika RH, u sastavu Povjerenstva su istaknuti ustavnopravni stručnjaci-profesori ustavnog prava: Arsen Bačić, Petar Bačić, Sanja Barić, Zvonimir Lauc, Robert Podolnjak, Branko Smerdel te Đorđe Gardašević. Povjerenstvo, uz ostalo, ima zadaću pripremiti projekt novog Ustava koji će Predsjednik Republike, kao Ustavom ovlašteni predlagatelj, ponuditi Hrvatskom saboru na raspravu i na moguće usvajanje.

U radu Povjerenstva na pripremi projekta sudjelovat će po pojedinim pitanjima i predstavnici političkih stranaka, stručnjaka s različitih područja te nevladine organizacije. Očekuje se da će rad na projektu trajati oko godinu dana. Riječ je o inicijativi predsjednika Republike Ive Josipovića koju je već iznio u javnost.

Isto tako, s obzirom na to da je prošlo godinu dana od sjednice Vijeća za socijalnu pravdu, na kojoj je Predsjednik Republike objavio svoje preporuke za smanjenje siromaštva i dužničke krize građana, na sutrašnjoj konferenciji za novinare bit će riječi i o tome što je napravljeno u godinu dana na tom planu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.