c S
Dnevne novosti

Matica sindikata traži ocjenu ustavnosti uskrate dodataka na staž

08.04.2014 07:22 ZAGREB, 7. travnja 2014.(Hina), Matica hrvatskih sindikata predala je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim i državnim službama, jer smatra da Vlada tim zakonom derogira kolektivne ugovore i krši nacionalne i međunarodne propise.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je novinarima pred Ustavnim sudom da se vlast poslužila pravnim nasiljem, umjesto da pregovora sa sindikatima, pa stoga od Ustavnog suda traže privremenu mjeru zabrane primjene zakona do donošenja odluke. Tim se zakonom smanjuju plaće službenicima s više od 20 godina staža za 4 posto, onima iznad 30 godina staža za 8 posto, a zaposlenicima pred mirovinom, s više od 35 godina staža, za čak 10 posto. "Vlada time poručuje starijim zaposlenicima da njihovo iskustvo ne vrijedi ništa", ocijenio je Mihalinec.

Upozorio je da je Hrvatska među rijetkim zemljama u kojima nastavnici od početka karijere, ako ne napreduju u viši stupanj zvanja, imaju gotovo istu plaću. "Očito je Vladin cilj politika jednakih želudaca, trbuha i, valjda, jednake pameti", kazao je Mihalinec. Predsjednik Matice Vilim Ribić napomenuo je da se, prema Vladinu obrazloženju, Zakon o uskrati donosi zbog gospodarskih razloga, odnosno ostvarivanja fiskalne stabilnosti i smanjivanja javnog duga. No, kaže Ribić, ekonomska politika vladajućih, uključujući i bivšu HDZ-ovu Vladu, već godinama ne daje rezultate pa je pitanje kome još treba pružiti dodatni argument da je riječ o pogrešnoj politici.

Pravnica iz Sindikata znanosti Ana Petušić kazala je da se Zakonom o uskrati izravno derogiraju kolektivni ugovori, što je zabranjeno, protupravno i nedopustivo, ne samo prema hrvatskom pravnom sustavu, nego i prema međunarodnom pravu i konvenciji Međunarodne organizacije rada. Glavna tajnica Matice Mirela Bojić podsjetila je kako je to njihov već četvrti prijedlog za ocjenom ustavnosti i upozorila na nedopustivu sporost Ustavnog suda kad je u pitanju rješavanje njihovih predmeta.