c S
Dnevne novosti

Miljenić: Kaznenim zakonom neće se ograničavati uloga medija

09.04.2014 07:22 KARLOVAC, 8. travnja 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić poručio je kako njegovo ministarstvo neće dopustiti da se Kazneni zakon (KZ) koristi kako bi se ograničila uloga medija, te najavio analizu kojom će se utvrditi proizvodi li novi KZ štetne učinke u ovom i drugim segmentima života.

"Neće se dopustiti da se Kazneni zakon na bilo koji način koristi da bi se ograničila uloga medija, koji moraju postojati kao kontrolni mehanizam u društvu", izjavio je Miljenić u Karlovcu, gdje je predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo je od Ministarstva pravosuđa, Vlade i Sabora zatražilo hitne izmjene KZ-a, kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda, a posebice djelo "sramoćenja", zbog kojeg je nedavno nepravomoćno osuđena novinarka Slavica Lukić.

Ministar je istaknuo kako je riječ o koncepcijski potpuno novom KZ-u, s institutima koji prije nisu postojali, da je uveden prije mandata ove vlade, koja ga je, rekao je, zadržala uz promatranje kakva će mu biti primjena u praksi. Naglašavajući važnost medija u društvu kazao je kako novinari trebaju kontrolirati sve i pisati o tome. "Nećemo dopustiti da se uvodi autocenzura, da čovjek mora razmišljati što mu se može dogoditi ako otvori neugodnu temu", rekao je Miljenić i napomenuo kako je spomenuta sporna presuda protiv novinarke na Općinskom sudu u Zagrebu nepravomoćna.

Najavio je provođenje analize kojom bi se utvrdilo proizvodi li takav KZ štetne učinke u ovom li drugim segmentima života, te da se u tom slučaju može i promijeniti. Novinare je zanimalo i ne bi li se to kazneno djelo "sramoćenja" moglo podvrgnuti mjeri vjerodostojnog tumačenja zakona, koja postoji u Hrvatskom saboru kao zakonodavnom tijelu, a na što je nedavno ukazao premijer govoreći o Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

"Moramo poštivati sustav, sada netko o nekoj presudi može misliti jedno ili drugo, ali daleko smo od toga da možemo tvrditi da je u tim primjerima sudska praksa različita, pa da bi se trebalo razmišljati o uvođenju autentičnog tumačenja. Ali, ono što bude trebalo učiniti da se zaštiti pravo javnosti i novinara na rad, to ćemo učiniti", poručio je Miljenić.