c S
Dnevne novosti

Nastavak pregovora o izmjenama KU za zdravstvo

11.04.2014 07:24 ZAGREB, 10. travnja 2014.(Hina), U Ministarstvu zdravlja nastavljaju se pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojima bi se omogućilo vraćanje 24-satnih dežurstava u bolnice i na odjele gdje je smjenski rad izazvao povećanje listi čekanja.

Ministarstvo predlaže da se važećem KU, usklađenim s propisima EU, do daljnjega pretpostavi Zakon o zaštiti prava pacijenata. Naime, postojeće zakonske okolnosti u kojima se liječnicima ograničava broj radnih sati, zbog nedostatka liječnika onemogućile su i ugrozile održavanje postojeće razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite, ističe se u obrazloženju prijedloga Ministarstva za izmjene KU. Ministarstvo ističe da se na ponovno uvođenje dežurstava odlučilo na prijedlog Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, sva četiri medicinska fakulteta i Akademije medicinskih znanosti. Dežurstva i pripravnost više ne bi bila uključena u redovno radno vrijeme.

Naknade za dežurstva bile bi onakve kakve su se isplaćivale prije stupanja na snagu trenutno važećeg KU-a - 9 posto veće za dežurstva radnim danom, 13,5 posto za rad vikendom i 18 posto blagdanom. Na pregovore su pozvana oba sindikata potpisnika KU - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, dok se Hrvatski liječnički sindikat, koji ne priznaje postojeći KU, poziva da prvo potpiše KU kako bi mogao pristupiti pregovorima o izmjenama.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek poručuje da će se odazvati na pregovore, ali kao uvjet za potpisivanje izmjena KU traži objavu u Narodnim novinama izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je određeno da se "vrijeme provedeno u dežurstvu i rad po pozivu smatra radnim vremenom". S obzirom da Ministarstvo zdravlja poziva sindikate da pregovaraju i o dodatnim izmjenama KU-a, vezano uz uskratu plaća na osnovi radnog staža u zdravstvenim ustanovama, Avberšek poručuje da će poštivati Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, no neće pristati da se pravo na dodatke od 4, 8 i 10 posto izbaci iz KU-a.

Takav potez bi, kaže, značio da se nakon 31. prosinca zaposlenicima u zdravstvu ne bi vratilo pravo na uvećanje plaće na osnovi staža od 4, 8 i 10 posto. I Avberšek najavljuje da će u ponedjeljak uputiti Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati, nakon što su to već učinili drugi sindikati državnih i javnih službi.