c S
Dnevne novosti

Slijedi završni krug pregovora o ZOR-u

17.04.2014 07:24 ZAGREB, 16. travnja 2014.(Hina), Sindikalni predstavnici iznijeli su primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), u idućem krugu to će učiniti poslodavci, a nakon toga trebali bi dobiti čistopis zakonskog teksta koji će biti ključ pregovora, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Očekuje nas završni krug pregovora, nakon čega će se vidjeti do koje mjere je Ministarstvo rada, kao predlagatelj zakona, prihvatilo primjedbe sindikata i poslodavaca, rekao je Sever novinarima. Tada će se otvoriti i ona sporna pitanja koja su se u pojedinim trenucima činila zatvorenim - organizacija i preraspodjela radnog vremena, otkazi kod malih poslodavaca, zapošljavanje preko agencija... Sever je simptomatičnim ocijenio jučerašnji razgovor poslodavaca s premijerom Milanovićem koji je prošao u poprilično pomirljivim tonovima unatoč najavama povećanja pristojbi za teleoperatere.

Izrazio je bojazan da je Vlada na neki način "prodala radnička prava" poslodavcima, a zauzvrat će "dobiti neke novce". Odgovarajući na novinarski upit o tome da je Milanović, prema pisanju jednog dnevnog lista, izjavio kako su mu sindikati najveći problem, Sever je rekao kako to ne čudi jer je "Vlada zaboravila da je socijaldemokratska". Predsjednika Vlade najviše žuljaju sindikati jer mu vrlo otvoreno i jasno prigovaraju zbog potpuno pogrešne i loše ekonomske politike koja zemlju gura u još veću krizu. Sindikati mu i dalje neće ići niz dlaku jer Vlada "apsolutno nije zadovoljila i mora otići", poručio je Sever.

Upitan kada će pregovori biti završeni, Sever je najavio i nakon 1. svibnja još dva do tri sastanka, jer ni sindikatima ne paše da se pregovori vuku unedogled. Traje i kampanja za europarlament i mi ćemo imati što za reći ne bude li nam odgovarao prijedlog ZOR-a, najavio je Sever. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom pregovora jer očekuje da će rezultirati kvalitetnijim, poštenijim i boljim prijedlogom zakona. Ocijenio je da su sada puno bliže prihvatljivijem prijedlogu ZOR-a nego nakon prvog saborskog čitanja.