c S
Dnevne novosti

Lokalne jedinice protiv ukidanja Zakona o područjima posebne državne skrbi

17.04.2014 07:22 VUKOVAR, 16. travnja 2014.(Hina), Gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije na području od posebne državne skrbi protive se ukidanju Zakona o područjima posebne državne skrbi najavljenom krajem godine, čime bi te lokalne jedinice, kako je upozoreno na konferenciji za novinare u Vukovaru, ostale bez 35 milijuna kuna prihoda na godinu.

Po riječima zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Željka Cirbe, samo grad Vukovar ostao bi bez 13 milijuna kuna, a grad Ilok bez 1,4 milijuna. "Bojimo se da će, ako se ukine taj zakon, naša sela postati salaši. Daj Bože da mi pušemo na hladno, ali bojim se najgorega", rekao je Cirba. U tijeku je izrada Zakona o regionalnom razvoju koji bi trebao zamijeniti Zakon o područjima posebne državne skrbi, rekao je, dodajući kako taj zakon nerazvijenim područjima ne donosi ništa dobro.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović ustvrdio je kako će ukidanjem područja posebne državne skrbi građani ubuduće dobivati samo jednu šestinu dosadašnjeg povrata poreza na koji su imali pravo, prestat će svako stambeno zbrinjavanje, a lokalna samouprava ostat će bez 25 posto proračunskih prihoda. "Možete misliti što bi se dogodilo da netko sada kaže Liniću da će ostati bez 25 posto prihoda državnog proračuna. Mislim da bi se odmah objesio konju o rep na glavnome zagrebačkom trgu", pokušao je Kompanović objasniti o kakvom je gubitku riječ. Zauzeo se za jačanje, a ne za ukidanje Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Iznio je i podatak da je država u područja posebne državne skrbi na godinu ulagala oko 2,5 milijarda kuna, a za ovu godinu, rebalansom proračuna, predviđeno je tek 380 milijuna. "Ratna šteta na stradalim područjima u Hrvatskoj procijenjena je na 230 milijarda kuna. Država je do sada u obnovu tih područja uložila oko 40 milijarda. Znači, nedostaje još oko 190 milijarda kuna i to je razlog zbog kojeg su ta područja i danas dovoljno nerazvijena i zaostaju u ukupnom razvoju", ustvrdio je Kompanović. Napomenuo je kako je u Zagrebu nezaposlena svaka treća osoba, a na istoku Hrvatske čak svaka osma.

Načelnik općine Tovarnika Ivica Soldo rekao je kako iz Vlade i mjerodavnih ministarstava još nitko nije objasnio što ukidanjem Zakona o područjima posebne državne skrbi i izradom Zakona o regionalnom razvoju dobivaju građani na koje se oni odnose. "Znamo što gubimo, ali ne znamo što dobivamo", istaknuo je Soldo i dodao kako će ukidanjem Zakona o područjima posebne državne skrbi općina Tovarnik ostati bez milijun kuna iz proračuna. "Za nas je to zapravo sedam ili osam milijuna kuna jer nam je taj milijun koji gubimo mogao poslužiti za sudjelovanje u projektima višemilijunske vrijednosti", istaknuo je.