c S
Dnevne novosti

Josipović: treba nam efikasniji i bolji model lokalne samouprave

23.04.2014 07:10 ZAGREB, 22. travnja 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je da pokretanjem rasprave o sveobuhvatnim ustavnim promjenama, koje se odnose i na uređenje lokalne samouprave, želi postići efikasniji i bolji model koji će lokalnoj vlasti omogućiti da sama upravlja svojim životom i poslovima, ali i onemogućiti da ona ograničava središnju vlast u donošenju odluka od državnog interesa.

"Mislim da nam je svima cilj naći kvalitetniji, efikasniji model u kojem ćemo s jedne strane imati više decentralizacije, više mogućnosti lokalne samouprave da sama upravlja svojim životom i poslovima, a tome treba pridodati i određenu, odgovarajuću alokaciju sredstava", rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu posjeta novouređenim odjelima zagrebačke Psihijatrijske bolnice "Sveti Ivan". No, mora postojati i efikasniji sustav koji će omogućiti centralnoj vlasti, Vladi i Saboru, donošenje odgovarajućih odluka kad je to potrebno i u općem državnom interesu, odnosno da ih odluke lokalne samouprave ne ograničavaju, kao što se to sada događa u nekim situacijama, istaknuo je Josipović.

Vrlo skoro, najavio je, bit će sazvan radni stol vezan uz lokalnu samoupravu na koji će biti pozvani predstavnici lokalne samouprave i stručnjaci za to područje. "Očekujem efikasniji i bolji sustav", kaže Josipović, a na pitanje znači li to da Hrvatska treba imati manje županija i općina odgovara kako bi "vjerojatno drukčije trebalo složiti priču". Upitan o predstojećim izborima za Europski parlament, Josipović ističe važnost izlaska na izbore jer o tome, naglašava, ovisi kvaliteta života građana. "Moramo osvijestiti da smo dio velike zajednice u kojoj dio odluka o našem životu donosimo u Saboru i putem naše Vlade, a dobar dio odluka donosimo zajedno s drugim zemljama u institucijama EU.

Prema tome, ne može i ne smije nam biti svejedno tko sjedi u Europskom parlamentu i drugim institucijama EU. O tome ovisi kvaliteta našeg života", kazao je Josipović. Stoga je građane pozvao da izađu na izbore. "Učinite to da oni kojima najviše vjerujete budu izabrani u Europski parlament", poručio je. Vezano uz sve veći javni dug države, koji sada iznosi 67 posto BDP-a, Predsjednik ponavlja kako je nužno potaknuti gospodarstvo da živne i otvori nova radna mjesta. "Imamo problem dugo taloženih loših poteza i nedostatka razvoja, rekao bih i desetljećima", kazao je Josipović dodavši kako "svi znaju reći, no malo je onih koji mogu i znaju kakve odluke treba donijeti" za pokretanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. "Ja, kao pravnik, odnosno laik u području gospodarstva, mogu reći da bih ukinuo veliki broj disfunkcionalnih pravila koje samo otežavaju ljudima da investiraju i posluju brzo i uredno", rekao je.

Uz Josipovića novouređene odjele Psihijatrijske bolnice obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojeg su novinari pitali je li to što je danas zajedno s predsjednikom Republike, svojevrsna poruka premijeru Zoranu Milanoviću s kojim se još uvijek nije sastao. Bandić ističe da je zadovoljan suradnjom s resornim ministarstvima dodajući da je siguran da će "do kraja mandata uspostaviti dobru suradnju i na razini Vlade ukupno - jer treba surađivati i raditi u interesu građana Zagreba i Hrvatske". "Za dogovor trebaju dvojica, za nedogovor samo jedan", kaže Bandić i nastavlja: "Kako je krenulo prije dvije godine, ja sam još i zadovoljan. Bolje je, puno bolje, nego prije dvije godine".

Na primjedbu da je nedavno bio puno oštriji i kritičniji prema Vladi, zagrebački gradonačelnik odgovara da o bitnom uvijek govori isto. "Oštar je samo nož, a nož treba izbjegavati. Oštra retorika i prijeka rješenja nisu dobri saveznici, a najmanje su retorika gradonačelnika Bandića", rekao je. Vlada se ne zna koristiti alatima koji su joj na raspolaganju, ocijenio je. "U Hrvatskoj ni jedna Vlada u zadnje 24 godine nije prestala trošiti i dijeliti ono što nije zarađeno i ni jedna još nije napravila politiku ravnomjernog razvitka Hrvatske", kaže Bandić.