c S
Dnevne novosti

Sever: pregovori o ZOR-u se odugovlače

13.05.2014 07:24 ZAGREB, 12. svibnja 2014.(Hina), Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je, nakon još jednog kruga trostranih pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR), da se pregovori odugovlače dulje od predviđenog roka kako bi završili tek nakon izbora za Europski parlament.

Očito nekome nije u interesu da se pregovori završe do izbora za Europski parlament, kako ne bi dodatno ozlojedili građane i radnike. Za očekivati je da će se krajnji rok protegnuti do kraja svibnja i tek nakon toga prijedlog novog ZOR-a uputiti u Sabor, rekao je Sever novinarima.

Neovisno o tome, moramo se postaviti puno čvršće jer je jasno da ništa ne ide kako treba, a sve se lomi preko leđa građana i radnika, ustvrdio je Sever i optužio "nesposobnu Vladu i jednako nesposobne poslodavce" da im radnici služe kao "sredstvo za potkusurivanje". Sindikati ne smiju nasjesti na te produljene rokove, već svoju podršku za izbore za Europski parlament trebaju objaviti neovisno o tome što pregovori o izmjenama ZOR-a nisu gotovi, poručio je Sever.

Na upit o izvješću Kuće ljudskih prava o stanju ljudskih prava, po kojem su lani u Hrvatskoj smanjena radnička prava, Sever je rekao da se u pregovorima o izmjenama ZOR-a pokušava progurati stajalište kako se radi o poboljšanju u odnosu na dosadašnje stanje, što je netočno.

U odnosu na postojeći ZOR, tekst koji je izašao iz Hrvatskog sabora drastično je pogoršanje za radnike, tvrdi Sever za koga je "imperativ da sindikati ne popuštaju u ime svih onih za koje pregovaraju". Novi krug pregovora predviđen je za ponedjeljak, 19. svibnja, kada bi poslodavci trebali završiti s iznošenjem primjedaba, a nakon toga bi trebalo utvrditi koja su preostala sporna pitanja.