c S
Dnevne novosti

Rasprava o socijalnoj Europi: EU treba zaokret

14.05.2014 07:10 ZAGREB, 13. svibnja 2014.(Hina), Europa nema smisla ako nije socijalna, a gospodarska kriza s velikim brojem nezaposlenih i socijalno ugroženih samo je potvrdila da EU treba zaokret kako bi ostvarila ciljeve iz strategije Europa 2020. o smanjenju siromaštva i nezaposlenosti, istaknuto je tijekom današnje debate "Socijalna Europa - strateška investicija, a ne trošak" koju su uoči europskih izbora priredili GONG, SSSH, Centar za mirovne studije i Grupa 22.

Na skupu, kojem su se odazvali predstavnici osam stranačkih lista koje sudjeluju na izborima za Europski parlament, je razmatrano kakve su mogućnosti obnove i daljnjeg razvoja europskog socijalnog modela u idućem mandatu Europskog parlamenta i Europske komisije. Generalni tajnik europske mreže za socijalnu pravdu SOLIDAR Conny Reuter označio je najvećim izazovom za budućnost Europe porast nacionalizma i populizma te socijalne nejednakosti, zbog čega je uz gospodarski rast i razvoj nužno ostvarivanje specifičnih socijalnih ciljeva, u što treba uključiti nevladine udruge i sindikate.

SOLIDAR, kao mreža koja okuplja 60 nevladinih organizacija u 25 zemalja, predlaže mjerila kojima želi pridonijeti izlasku iz sadašnje socijalne situacije u Europi koja se suočava sa 126 milijuna ljudi koji žive u siromaštvu, 24 milijuna siromašnih zaposlenih, 25 milijuna nezaposlenih i 5,5 milijuna nezaposlenih mladih osoba, te 77 milijuna niskoobrazovanih, naveo je Reuter.

Govoreći o socijalnoj situaciji u Hrvatskoj, Sandra Benčić iz Centra za mirovine studije upozorila je da smo u vrhu Europe po nezaposlenosti (22,3 posto u ožujku), a posebno je zabrinjavajuća velika nezaposlenost mladih do 25 godina starosti, kojih je krajem 2013. bilo nezaposleno gotovo 50 posto.

Benčić stoga smatra da nije problem u radnoj snazi ili Zakonu o radu, čije su izmjene u tijeku, već u drugim propisima koji poduzetnike onemogućavaju u pokretanju ili širenju poslova. Iako se stječe dojam da Hrvatska puno izdvaja za socijalnu skrb, udio od 20,8 posto izdvajanja je ispod prosjeka EU od 29,5 posto, dok smo po riziku od siromaštva (32,7 posto) daleko iznad prosjeka EU (24,2 posto).

"S obzirom da je politika oštrih mjera štednje ugrozila ulaganja u socijalnu državu, predlažemo da se razdoblje za smanjenje deficita produži toliko da te mjere ne zadiru u obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu skrb, te da rezovi krenu od neefikasnog državnog aparata, a ne od socijalno najugroženijih", kazala je Benčić.

I Europska konfederacija sindikata, rečeno je, ima svoja očekivanja od europskih izbora i ne prihvaća trenutne mjere štednje koje su smanjile javnu potrošnju i dopustile povećanje nezaposlenosti. Sindikati zagovaraju reindustrijalizaciju Europe tijekom idućeg desetljeća, te održivi koncept solidarnosti između država članica EU.