c S
Dnevne novosti

Najava četiri zakonska prijedloga

14.05.2014 07:24 VARAŽDIN , 13. svibnja 2014.(Hina), Saborska zastupnica i predsjednica Udruge „Inicijativa za osnivanje Narodne stranke – reformisti“ Natalija Martinčević najavila je na konferenciji za novinare u Varaždinu nekoliko zakonskih inicijativa na sjednici Sabora koji započinje s radom.

Najavila je četiri zakonska prijedloga: za promjenu izbornog sustava za parlamentarne izbore tako da se biračima, kao i na europskim izborima, omogući da svoj glas daju pojedinom kandidatu; za osnivanje fonda za sufinanciranje EU projekata lokalnih jedinica samouprave; za administrativnu, funkcionalnu i financijsku decentralizaciju; te za ukidanje zakonske odredbe prema kojoj će svi obrtnici s početkom godine plaćati PDV po obavljenoj usluzi.

Fond za sufinanciranje EU projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave argumentira činjenicom da su proračunska sredstava gradova i općina nedostatna pa u opasnost dolazi njihova realizacija. Fond bi se punio decentraliziranim sredstvima koja uplaćuju jedinice lokalne i regionalne samouprave. I dok kod zakonskih prijedloga za osnivanje toga fonda te za decentralizaciju Martinčević očekuje širu potporu u Saboru, kod prijedloga promjene izbornog sustava očekuje otpor stranačkih lidera.